Президентът Георги Първанов и столичният кмет Бойко Борисов участват в най-новия клип на Мая Нешкова.

Видеото е по песента "Опълченци", а кадрите с политиците са заснети по време на официалната церемония по откриването на Паметника на опълченците в края на лятото.

Песента е написана специално за този повод от композитора Кирил Икономов по стихове на творческия тандем Ивъ и Петровъ. В записа участват още квартет Армейска песен и Гвардейският духов оркестър под диригентството на Ради Радев.

Продукцията вече и монтирана и съвсем скоро ще има премиера в национален ефир, като след това лентата бъде завъртяна и по музикалните канали.

На 29 ноември клипът бе прожектиран за първи път на голям киноекран в Руския културно-информационен център като част от фестивала, посветен на Годината на Русия у нас.

Малко изпълнители дръзват да посегнат на такива масови авторски песни – големи са предизвикателството и отговорността. Залогът - също.

Песен, възпяваща миналото и гледаща в бъдещето, се свързва с историята. Именно това издига нейния изпълнител на ниво, по-високо от обикновената естрадна звезда.

Подобна песен не е правена поне от 50 години, напомнят разбирачи. Мая Нешкова смята, че нашенецът точно сега има нужда от нея, защото България си остава над всичко.

Зад създаването на проекта стои и бившият министър на транспорта и съобщенията - Любомир Коларов, с екип от интелектуалци.

За последната година певицата прави втори такъв сериозен проект. Преди няколко месеца тя представи в Москва песента "Генералите също плачат" - също по музика и текст на Икономов.