Заключителният концерт на радиофестивала Alarma Punk Jazz на програма "Христо Ботев" за 2015 ще се проведе в Първо студио на БНР на 11 декември, петък, с начален час 21.30 ч., като вратите ще бъдат отворени за публика точно половин час по-рано, както обикновено, в 21.00 ч.

Главни герои на вечерта са музикантите от белградския джаз квартет Naked, които преди малко повече от 6 години – през октомври 2009 – спечелиха сърцата и душите на слушателите на "Аларма" със своята причудлива смесица от фрий-джаз, балкан-груув, афробийт, пост-клезмер и ска с татарски и цигански привкус.

По онова време те бяха съвсем млада група с един албум ("Noyz", издаден от платформата "Мултикултиватор" през 2007) и бяха свирили само на Exit и още някои балкански фестивали. А днес, само няколко години по-късно, заедно с Fish In Oil и вече доста добре познатите на българската публика Eyot, Naked са един от трите слона на новата авторска джаз сцена в Сърбия.

Ето как описва появата на тази сцена големият фюжън джаз пианист Васил Хаджиманов в интервю за портал "Култура": "(Тогава, преди 5-6 години) авторски джаз групи имаше буквално две или три в цяла Сърбия. И това беше ужасно – всички, които свиреха джаз, оставаха при стандартите, които са си фини и красиви, но са едни и същи. Нямаше никаква нова вълна и нова кръв. И точно когато бях позагубил надежда, се появиха тъкмо такива нови групи, които вляха нова кръв в сръбската джаз сцена"… Разбира се, тези групи са именно Fish In Oil, Eyot и Naked. Като интересният факт тук е, че именно благодарение на басиста на Naked Бранислав Радойкович, който е една от основните движещи сили и в сърф-джаз формацията Fish In Oil, българската публика узна през 2011 и за Eyot.

Към днешна дата Naked са непрекъснато на турнета – от Пилзен до Милано и от Цюрих до Тимишоара и Клуж, а новият им албум "Nakedonija" (2015), трети по ред в дискографията им, в който участва и израелският мултиинструменталист Амир Гвирцман, е адмириран и от публиката, и от критиката като връх в досегашното им развитие. В рецензията си за "Nakedonija" утвърденият джаз критик Воислав Пантич, артистичен директор на Белградския джаз фестивал и директор на Панчевския джаз фестивал, пише, че е "мощен принос към балканската джаз-дискография, третирайки традицията по съвсем нов и различен начин". Албумът, както и предишният ("Get Naked", 2011), е записан за унгарския лейбъл NarRator Records, издателите на Besh о droM, Fokatelep, Meszecsinka, дуета Борис Ковач/Давид Йенгибарян, Pop Ivan, Chakra Hacker, Gipsy.cz и Cabaret Medrano.

В София помним Naked като секстет с водещ акордеон, два баса и бомбардиране от звуци-цветове, но сега ще ги чуем така, както звучат в наши дни – по-зряло, по-оголено (може би отговаряйки най-точно на името си от когато и да било досега), с по-изразено фолклорно звучене, но и с повече фрий-джаз дух и душа. От стария състав е останало ядрото – Бранислав Радойкович (бас), Джордже Миюшкович (цигулка) и Горан Милошевич (барабани), а свежата кръв идва с новия член на групата – Иван Теофилович (кларнет/саксофони), с когото  останалите музиканти дотолкова си пасват, че само можем да съжаляваме, че не са се срещнали още по-отдавна, при самото създаване на групата.

На 11 декември също така ще обявим и първите имена на музиканти и формации, които ще участват в рамките на Alarma Punk Jazz през следващата календарна година, издадоха организаторите.

БНР е на бул. "Драган Цанков" 4.

Билети - в "Дюкян Меломан", Ticketplus и Eventim:
10 лв. (предпродажба)
15 лв. (на входа на залата преди концерта)

http://www.ticketplus.bg/news.php?nid=357
http://www.eventim.bg/bg/bileti/naked-belgrad-srbi-sofi-studio-1-na-bnr-415579/event.html

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest
https://www.facebook.com/events/896603977072817
https://www.facebook.com/Nakedband-Belgrade-783151788416658

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=_EH10neQJp0
https://www.youtube.com/watch?v=Jf-2u5yExQ8