Текстът на мегахита на Мерилиън (Marillion) - "Kayleigh", да бъде гравиран на паветата в градчето Galashiels, вдъхновило написването на любовната песен, предлага правителството на Шотландия.

Инициативата е в знак на признателност към творчеството на британската прогресив рок група и отразява връзката на нейния тогавашен фронтмен с това място, пояснява Contactmusic.  

"Наистина е трогателно", не крие авторът на пиесата -  Дерек Дик, по-известен като Фиш (Fish) (на снимката). Както MySound.bg извести, бившият певец на Мерилиън ще гостува със своя формация за концерт в Античния театър в Пловдив на 21 септември като част от фестивала Sounds Оf The Ages. "Galashiels беше мястото, където започнах да пея. Там беше и първото ми участие... Дойдох в града, тъй като приятелката ми имаше апартамент там. Точно тя ме надъха да започна да пея", спомня си бардът. Именно това любовно парче от 1985 се превръща по-късно в най-големия хит на Мерилиън изобщо.

Говорител на Шотландското правителство настоява, че стиховете на песента заслужават да бъдат изложени на почетно място в града. "Текстът от сингъла "Kayleigh" включва препратки към стария колеж по текстил. Например стиховете: "зората, бягаща от облените с лунна светлина колежански зали " ("dawn escapes from moon-washed college halls") и "помниш ли черешовите цветчета на централния площад" ("do you remember cherry blossom in the market square?)" - обосновава избора той, подчертавайки поетичността на лириката.

"Имахме чувството, че тези стихове са наистина подходящи и поради връзката между певеца и Galashiels, че би било уместно да се гравира част от текста върху настилката и така да се представи възможно най-добре".

"Получихме имейл от Фиш, много хубав имейл... Той бе очарован от нашето предложение, защото самият той таи скъпи спомени от това място", допълват от управата на града.