Не се умори да идва насам този човек.

Нито ние сме се уморили да го слушаме. За неуморимостта на "Аларма Пънк Джаз" пък направо няма какво да си говорим, то е видимо. Помня едно пропито с уиски и нощ събитие през март 2013, когато за първи път видях австралиеца на живо. Ще го помня още дълго. Тогава беше с The Fatalists. После имаше още пъти. Студио 1. Микстейп. Пак, и пак и всеки път нещо ново, всеки път нещо различно.

Онази вечер беше съвсем друго, разбира се. Също така се разбира, че пак ще бъде запомнено. С The True Spirit, а може би и с друго. Какъв ли е истинският дух на човека? На Хюго Рейс?

Нямам никаква представа. Но помня парчетата от австралийския пъзел и вярвам, че в някакъв момент ще се подредят правилно. Ето ги:

Представиха "False Idols", интересен включая с това, че артуъркът не е снимка на Хюго Рейс +/- музиканти, а баш картина: демонична, рязка и показателна -  авторско дело на Микеланджело Русо, брадатият пич, който работи с Рейс от цели 20 години.
 Парчетата са тъкмо пет. Едноименното откри събитието, бутафорните демони изпълзяха от плитките гробове в душите ни, ще ми простите кичозната референция. Човек, танцувал с вътрешните си демони на тъмно, знае. Продължаваме с "Elevate My Love", което беше актуално при предното му гостуване. Както сме се възвисили, получаваме напомняне да си проверим жената. Или мъжа. Кой каквото си има подръка, въпросът е да не се възвисяваш самичък, че на върха ще е самота.

Не забравяйте политиката.

"The Information" е посветено на Джулиан Асанж, не-просто-поредният австралиец. Обезпокоително е да се налага да мислиш, но си е необходимо. Минаваме сомнамбулно през игри на съдбата, попълваме (аз поне) общата култура с епичен кавър на източногерманските краутрок класици CAN ("Mushroom"). Задъха ли се? Аз да.

"Това е песен за това да си се зачукал на майната си в планината в два сутринта". ("Poor Boy")л Или беше песен за това да си долно пиян на майната си в планината? Височинна болест някой?

"Това е песен за австралийци, които правят австралийски неща" ("Lip Service"). "Magnetic Girl" пък все ще се сетиш за какво е. А как се връзва с "Higher Power" за официалния финал, е съвсем друг въпрос. Неофициалният, за онези, пожелали лично да проверят човек ли е Hugo Race и какво е The True Spirit, идва нататък.

За тях не знам, не съм сигурна. Но на излизане всичко пак беше различно.

Най-вече ние.

Сетлист:

False Idols
Elevate My Love
Man Check Yer Woman
The Information
Sleepwalker
Wildcards
Mushroom (CAN cover)
Dollar Quarter
Poor Boy
Lip Service
Magnetic Girl
Higher Power