Влиянието на жените в Ямато е по-силно от това на мъжете, признаха японските музиканти на пресконференция днес.

Прочутите тайко барабани, които ще прозвучат утре и вдруги ден в зала 1 на НДК, но в новата програма "Мatsuri-Fiesta", са били забранени за жени навремето, довериха още гостите.

Единственото, което звездните изпълнители са знаели за България преди да посетят страната ни, са сумистът Калоян Махлянов - Котоошу, и киселото мляко, стана ясно още на срещата в суши-ресторант "Sasa" на върха на столичния хотел "Хемус".  

Най-ранният член на формацията е започнал на девет години. "Като цяло се започва от детска възраст. Повечето от тук присъстващите са започнали сравнително късно – на двайсет", не скриха гостите.

Една от причините да са у нас за трети път, са родните фенове. "Публиката е невероятна, както и контактът и силата, която усетихме с тях", казаха музикантите.

Имат ли специални ритуали преди концерт?

"Тогава ядем оризови торти, които сами си правим. Това е източник на сила", признаха барабанистите.

Силата на духа, необходим за най-пълната изява във формацията, можела да се възпита, според техните думи.

В Ямато приемали всеки, желаещ да бъде член, но впоследствие чак преценявали дали може да издържи на строгата дисциплина. Ако не - се налага да напусне.

"Обикновено това, което се чува в нашата музика, е гръмотевица. Това е основният звук. Донякъде можем да го наречем тема. Тайко е един от основните инструменти в нашите празници", обясниха японците, признавайки, че се занимават с изпълнение, а не с композиране.

"Когато репетираме, ръководителят ни казва: „Опитай се да станеш като птица.” Изключително прецизно се занимаваме с детайла на сцена", казаха още гостите, чиито импровизации са според настроението на публиката.

"След като концертът свърши, обикновено сме на върха на вълната. Използвайки тази висока вълна, трябва да приберем инструмента от сцената. За разлика от повечето съвременни музиканти, ние сами извършваме цялата подготовка, както и всичко след самото шоу", обясниха барабанистите.