От Хидън Оркестра (Hidden Orchestra) не съм очаквала друго, освен да бъдат най-якия гиг от и без това сериозната подборка на фестивалa Джаzz Плюс 2011 и неговите нощни разходки из експериментите.

Както често се случва с късметлии като мен обаче, високите ми очаквания се оказаха мноооого под реалното ниво на бандата. Някъде след второто парче вече се молех концертът на гостите в Sofia Live Club снощи да продължи вечно.

А днес изглежда, че движенията ми все още са направлявани от епичните музикални битки между двамата барабанисти, неслучайно изкарани най-отпред като истински фронтмени на шотландската формация.

Бившият Джо Атчисън квартет, както се е наричала някога, демонстрира перфекетн микс от семпли и живо свирене, след като Досю Амуджев бе подгрял партито с неговите си Groovy Sessions.

Джо, освен басист, е и едноличният композитор на цялата тази брейкбийт симфония, разкъсвана от северни ветрове, виещи саксофони, елфически трели на цигулка и кавал и дори - как ли става тоя номер с цели два дръмсета? нежни сола на барабани. Саундът беше толкова плътен, а хармониите - точни и чисти, че почти възвърна вярата ни в надмощието на човешкия разум над всичко, което се съдържа в тъмната пропаст на емоциите и инстинктите...

Само за да ни метне в същата пропаст секунди по-късно.

На почти пълното блаженство попречиха само две неща - столовете, на които голяма част от публиката трябваше да седи, въпреки приканващия ритъм на всяко от парчетата от дебютния албум "Night Walks", и липсата на втори, трети, четвърти и повече бисове, които да ни задържат по-дълго сред съвършено зелените пейзажи на Шотландия.

Снимки - в секцията "Галерии".