Група Карамел ще стовари балканския неравноделен такт от 7/8 върху главата на класическия щатски рок-ен-рол в Русе на 19 юни.

Както MySound.bg съобщи, формацията е хедлайнър на седмото издание на популярния "BlueZZ" фест тази година.

Момчетата на Румен Спасов (на снимката втори от ляво на дясно) ще представят премиерно парчета от своя втори албум, но и вечни кавъри от наследството на блуса. "Tobacco Road" (шейсетарски шедьовър, композиран от Джон Лаудърмилк, интерпретиран от кого ли не - б.р.), "Но нашата версия е инспирирана от варианта на Ричи Котцън, плюс още подобни изненади сме замислили", издаде музикантът.  

Специално на събитието ще прозвучи и кавър на "Късно е" от репертоара на Сигнал, но в блус версия. В изявата ще се включи и арт персоната Енил Енчев-Гонзо - известен художник и дизайнер, който ще се изяви като хармоникар с бандата.

"Бягаме от стандартното звучене. Всички цепят американски рок-ен-рол по фестивалите, в нашите вени обаче тече балканска кръв - при това - по друг начин. Именно с нея ще упоим саунда на Щатите. Просто искаме да ни позамирише на Балканите", обясни басистът.     

Група Карамел е основана през 1999 година от Румен Спасов – някогашен член на легендарните банди Сигнал и Златни струни.

В първоначалния състав на формацията са: Румен Спасов (бас китара), Валентин Ралчев (вокали, клавишни), китаристите Петър Рангелов и Борислав Борисов, а на ударните е Николай Данев.

Дебютният им албум "Безкраен път" ("Марс Мюзик"), излиза през 2001 година. Стилът е микс от шейсетарски рок и модерен поп с лек етно привкус. Характерни за всички 12 парчета в проекта са смислените текстове, голяма част от които написани специално за групата от Михаил Белчев и Евтим Евтимов.

"За нас винаги е било важно не само да звучим добре, но и да отправяме смислени послания чрез лириките на песните", казва Румен Спасов.

Сред по-важните пиеси са „Ще те открия”, „Тази нощ”, „Очакване”, заглавната композиция и „Няма да те дам”, която интригуващо вплита в мелодията балкански мотиви.  В „Завръщане в дъжда” гостува Маргарита Хранова.

Рокаджиите представят албума на всички популярни фестивали за поп и рок музика в следващите две години. След това вокалистът Вальо Ралчев заминава за Швейцария, където стопанисва собствен клуб и до денс.

Неуморен композитор, импровизатор и несломим оптимист, Румен Спасов събира втори формат на Карамел в средата на 2009. За основен вокалист той се спира на Людмил Дончев Лъки, известен като фронтмен на варненската банда Мюнхаузен. Китарното попълнение е в лицето на Венцислав Станев (Акцент и Стрейнджърс), а за барабанист е поканен Веселин Цветанов (екс-Бед Сити).

Групата довършва работата по нов албум, който се ще появи официално на музикалния пазар до Коледа. Рокаджиите остават верни на вече утвърдения стил, както и на дълбокото си убеждение, че песните им трябва да са изпълнени на български език, да са фонични, мелодични, ненатрапчиви и, по думите на Спасов – „да не са излишно дразнещи, усукани и евтини, граничещи с кича” .

Работното заглавие на диска е „Сънувани песни”.  В него като текстописци отново се изявяват корифеите Михаил Белчев, Александър Петров и Гриша Трифонов, по чиято лирика е и пилотният сингъл – „Късни цветя”. Видеоклипът по песента е готов, ще бъде в музикалния ефир до края на месеца, уточнява Румен Спасов.

Той признава, че има още доста работа по проекта, тъй като в бандата са решили единодушно, че парчетата в него трябва да бъдат селектирани сред мининум 20-25 композиции. Вече готовите песни са "На Коледа", „Невъзможно” и "Гурбет блус" – вариант по класиката на бургаския бард Пламен Ставрев. Тя също ще прозвучи в Русе.

Изявата на Карамел пред публиката на BlueZZ 2010 е първата фестивална презентация на новите песни на групата.