Разлог събра през уикенда десетки младежи в градския парк, огласен от звук от китари, песни и огньове.

Тази нощ бе по-различна, по-мелодична и добра. Поне според младите хора, дошли за нощта на китарите, свидетелстват очевидци. Както MySound.bg извести, всеки можеше да изсвири и изпее своята любима -  българска или чужда песен, без ограничения. Освен китаристите десетки младежи и родители с децата си прекараха нощта около огньовете и успяха да  разнообразят летните вечери в града.

Инициатори и организатори са младите и активни хора от Разлог, обединени в сдружение "Разум".
 
Джордж Димитров на 21 години от Разлог, студент по генетика във Великобритания, казва, че няма любим изпълнител. За него музиката е въпрос на моментно настроение и усещане. Има собствени проекти за песни, но пише само инструментални. "Аз съм си китарист. От пет години свиря на китара. Обичам да свиря неокласика, а в последно време все повече фюжън. Намирам истинско спокойствие като свиря на китара. Това е един начин да си покажа емоциите. Има хора, които обичат да рисуват, има скулптори, аз обичам музиката", разказа Джордж след едно от своите изпълнения.

Свири с много чувство и емоция, дава всичко от себе си и твърди, че се е научил да свири на китара сам.  "Запалих се от баща ми, който е рокаджия. На няколко пъти той започваше да ме учи, но аз се отказвах, просто не исках. Но на 16-годишна възраст сам реших, че искам да свиря на китара. Музиката стана моето хоби, по което доста се увличам. Аз не мога без китара. Китарата за мен е като трета ръка. Всяка китара има различен глас, както при вокалистите. Имам 7 китари, някои от който са колекционерски. Най-ценната е ръчно изработен японска китара на "Ибанез". Има десет такива в света", допълни той, тръгвайки да изсвири още нещо познато на своите връстници.

Той е категоричен - необходимо е да има повече изяви за младите китаристи.

20-годишният Илия Лачинов - също от града, студент по компютърни системи и технологии, свири на китара от 5 години и се определя се като самоук. "Слушам мелодиите на песните, хареса ли ми някоя, веднага я засвирвам. Свиря само по слух. Обичам да свиря повече балади. Определено много обичам българската музика. Радвам се, че има хора, които да организират събития като днешното и се надявам с това да разпалим огъня в сърцата на младите хора. И дано това да е само началото", каза Лачинов.

Нощта на китарите в Разлог е своеобразна загрявка преди музикалния фестивал "Рок Разлог" на 9 и 10 септември.