Вихрените китаристи Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев, обединени в проекта Акустично трио 3000, замислят да представят своя дебют "Йо-хо" и извън София.

"На първо време в Пловдив и във Варна, уточняваме дати в момента", информира Лечев.

Града на тепетата, тъй като този град ни е особен сантимент. Първо, от там е Йохан (Девлетян, от Дирекция "Култура" към общината, той е сред главните "виновници" за "Фестивала за китарата", подпомогнал е появата на албума и финансово - б.р.)", каза китаристът. От друга страна, Пловдив даде на музиката у нас джаз класиците Бели, зелени, червени, чийто виден представител е Веселин Койчев.

Предстои презентация на актуалните пиеси и във Варна. "В уникалния магазин "Public", атмосфера като неговата се среща рядко в България", обоснова се струнният ас.

Както "MySound.bg" писа, Акустично трио 3000 запозна феновете с композициите от албума в столицата навръх именния ден на Иван.  

„Може ли да приемем китарата за неконвенционално оръжие?” – този въпрос от края на 70-е години на ХХ век намери своя смислен положителен отговор у нас именно в ето тази атакуваща формация, с виртуозните китаристи. Вярно, формулата отдавна е изпитана на световния музикален пазар в различни варианти, най-популярен от които е Ал ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия. У нас формата се изпълва с музикално съдържание от трите китарни остриета на едни от най-именитите ни групи.

"Да, идеята е тази" - потвърди Лечев. "Но не сме се стремили да влизаме в някаква готова стилистика, просто взехме инструментите и се забавлявахме. А това, че публиката ни прие възторжено, само ни радва", сподели музикантът. Това е първият им албум, но няма да е последният, по неговите думи.

Иван Лечев е от ФСБ – единствената наша група, която печели "Грами" (през 1990 заради аранжимент за Хосе Фелисиано). Учи цигулка от 12-годишен в класа на именития си баща проф. Боян Лечев. Натрупва огромен класически репертоар от цигулкови произведения, изнася десетки солови концерти. След като се присъединява към ФСБ, създава заедно с тях 9 студийни албума и близо 20 години изнася активно концерти. Китарата и цигулката на Иван Лечев стават една от емблемите на Формацията. В последните години той не спира да се занимава и с композиране, със студийни записи и нови проекти с колеги музиканти. Тъкмо цигулката на Лечев отличава българското трио китари от подобни проекти.

Цветан Недялков е от популярната българска група в последните години – Ку-ку бенд. Той е един от хората, които дават облика на формацията и правят разпознаваем звука й. С Ку-ку бенд има 19 албума, 13 национални турнета с над 500 концерта. Свирил е с множество световни музикални величия като Манхатън Трансфър, Mецофорте, Инкогнито, Дзукеро, Планет Екс и др. Преподава китара в Националната музикална академия  “Панчо Владигеров”  джаз и поп.

Веселин Койчев е ръководител на легендарната джаз формация Бели, зелени и червени. Автор е на джаз, поп, симфонична и театрална музика обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Изявявал се с най-големите имана на българския джаз, както и с емблематични световни джазмени. В дискографията му са 9 албума, представил се на 1000 концерта на всички форуми на джаза у нас, но и в Гърция, Сърбия, Русия, Македония, Кипър, Мароко, Финландия, Италия, Англия и др. Преподава китара в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и в академията за Музикално танцово и изобразително изкуство.

Общата страст към китарата и щастливи съвпадения събират тези големи български музиканти. Верни на принципа, че "притежаването на пистолет не те прави по-въоръжен, отколкото притежаването на китара те прави музикант", тримата генерали на китарата създадоха със своите инструменти, своя първи продукт за „масово поразяване” – албумът  „Йо-хо”. Идеята за заглавието е в чест на човека, който инициира великолепното трио и техен общ приятел Йохан Девлетян. (Първите две букви от личното му име).


Албумът - гордост в каталога на "Рива Саунд", е смесица фламенко, джаз, и фюжън и е изцяло с авторска музика, написана от Цветан Недялков и Веселин Койчев.

Едва ли можем да намерим други китаристи у нас, които да съчетават рок, джаз, етно и еуфория с такава лекота и които да владеят китарата с подобна харизма като тази на ударната китарна формация.

Пиесите в проекта:


1. Accoustic Song
2. Banishora Forever
3. Beethoven   
4. Bossa Nova
5. Podzim Sam Male
6. Gang
7. Goodbye Pork Pie Hat
8. Bugs