Комарите изпълняват любовни песни в периода на ухажването, отриха американски учени.

Женският и мъжкият си правят взаимно серенади, заформяйки любовен дует, докато са във въздуха, писа в. „Дейли Телеграф”.

Изследваните насекоми са от вида A. Aegypti. Мъжките пляскат с крила, като възпроизвеждат звук от 600 херца, а саундът на женските е 400 херца. В любовния период обаче те достигат до хармония от 1 200 херца, обяви доктор Роналд Хой, шеф на екип от Корнелския институт в Ню Йорк.

Този факт се оказал първата изненада за специалистите, чиито твърдения досега бяха, че горният праг на слуха на комарите е доста по-нисък. Резултатите от набюдениятa на ентомолозите опровергават още една теория – именно, че женскитеса глухи.

Въпросният любовен ритуал може да се използва за контрол на популацията на инсектите по нов, коренно различен начин.

Женският и мъжкият индивиди от една двойка настройват звуците си, размахвайки нагоре криле, докато достигнат обща честота от 1 200 херца.

Учените са на мнение, че като пускат модифирицани мъжки комари, които не са в състояние да „пеят” и „свирят” достатъчно високо, ще могат отсега нататък да намаляват броя на инсектите в райони, където те пренасят заболявания.