ГС „Антималигноцит” организира първия по рода си концерт „България за българското откритие срещу рака” с безвъзмездното участие на Сигнал, Лора Караджова, Галя, Графа, Любо, Нина Николина, Калин Вельов, Криста, B.O.Y.A.N., Деси Тенекеджиева, Криско и Ди-Флоу (двамата на снимката).

Събитието, което ще се състои в столичния парк "Оборище" (парк "Заимов") от 18 часа днес, се осъществява с подкрепата на "Dynacord, България".

Концертът е израз на нашата гордост, че българин е открил лекарство против рак, но също и израз на нашата болка и отчаяние, че лекарство, което е нетоксично и лекува, ще отиде в небитието. Той е израз на нашето разочарование за бездушието или може би безсилието на няколко поредни правителства от 1992 насам да обърнат подобаващо внимание на този проблем, касаещ живота на толкова много застрашени. Събитието е най-вече надежда, че здравият разум и човешкото ще надделеят и болните ще получат своето право на избор в борбата с рака и изконното право на живот. От този ден се надяваме всички институции и граждани да се обединим в името на живота и регистрацията на Антималигноцит да стане факт.

Нетоксичното лекарство срещу рака "Антималигноцит" е открито преди много години от Продан Христов - емигрант във Виена. Той го създава само за шест месeца в собствена лаборатория, след стотици опити. Следват тестове при животни, а по-късно и при хора в частната си клиника в Германия. Приложено на над 2000 пациента, диагностицирани като безнадеждни случаи, показва до 70% успеваемост. Следват публикации в печатни медии и доклади от лекари, произвеждали клиничните изпитания.

През 1978 лекарството е прилагано и в България. Министерство на здравеопазването е информирано за него, но след това информацията изчезва.

След промените у нас през 1989 Христов решава като българин да подаде документи за регистрация на лекарствения продукт в България. Това се случва през 1992. При проверка от негова страна се установява, че документацията е мистериозно изчезнала. Той подава документи още три пъти - през 1993, 1994 и 1995, но без резултат. Последен опит прави през 2004. За съжаление към днешна дата, лекарството все още не е регистрирано. Много болни от рак в България, включително и деца, в по-голямата си част отписани от официалната медицина, са излекувани с "Антималигноцит".

Лекарството е търсено именно от такива пациенти, но не всички могат да бъдат излекувани поради факта, че в повечето случаи нямат нужното време за лечение. Именно затова регистрацията на "Антималигноцит" е необходима, за да може да се прилага под лекарско наблюдение, да може пациентът да вземе решение след нужната от лекаря информация.

През 2004 бе създадена ГС "Антималигноцит", за да се борят с тромавата държавна машина. Инициаторите настояват пред институциите да се обърне сериозно внимание на този проблем и лекарството да се регистрира, за да може болните да имат достъп до него, да направят своя избор в неравната борба с рака. "За нас е важно да защитим това откритие, тъй като този път не става въпрос за компютър, имот или лъскава кола, а за животоспасяващо лекарство. Наш дълг е като българи да се борим, за да имаме избор, дължим го на нашите деца. Бездействие те не биха ни простили", обясняват от сдружението.

През ноември 2009 ГС "Антималигноцит" с председател Катя Почева и адвокат Стефани Атанасова, пълномощник на Продан Христов и адвокат на сдружението, проведе среща с премиера на РБългария г-н Б.Борисов. "За първи път получихме политическата подкрепа на премиера за регистрация на "Антималигноцит". По негово нареждане бе създадена работна група от Министерство на здравеопазването и представители на сдружението. Проведохме няколко срещи, две от които с бившия министър на МЗ - д-р Нанев. Срещите бяха позитивни, но два месеца след като той подаде оставка, нещата са блокирани", казаха от сдружението.

"Нека се обединим в защита на Продан Христов и изобретеното от него лекарство. Това ще е защита на всички болни, в които е останала само надеждата, защита на всички нас, които се опитваме да направим живота по-хубав, имаме шанс да дадем безценното - живот. Нека направим така, че отново да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ. Нека всички по света разберат, че има такова лекарство, което поради финансови интереси ще бъде загубено заедно с откривателя си. Когато светът търси лекарство срещу рак, а един безспорно даровит българин го е открил, то ние не можем да останем безучастни! Ще позволим ли това българско откритие да бъде признато ПОСМЪРТНО, както винаги се случва, но тогава ще бъде безвъзвратно.

Дали ще го позволим - зависи от самите нас!", обявиха организаторите на концерта.