Мултинационалният проект Леле, леле (Lele Lele) работи по своя следващ албум, научи MySound.bg от Михаил Динчев.

Българинът, който свири на тамбура и пее, е основен идеен двигател на формацията. И в новите пиеси тя продължава да експериментира със саунд, миксващ български фолклор, индийска класическа музика и джаз. Родните фенове, които бяха на фестивала в Банско през август 2004, познават състава, тогава носещ името Леле, мале, как сме се оплеле.

"Твърде дълго звучеше, затова и го "кръцнахме", обясни Мишо

Съспенсът в звученето на Леле, леле идва от необичайната комбинация на инструментите - българска тамбура, индийски ситар и табла, кларинет, туба, китара и глас. Дебютният албум на групата, който се появи през 2009, съдържа авторски композиции, както и аранжименти на български фолклорни мелодии, но "видяни" през интригуващи импровизации. Леле, леле цели да създаде и утвърди оригинален стил, резултат от смесването на различни музикални влияния, по думите на Динчев.

Групата е сформирана в Стокхолм през 2003 от видинчанина Михаил Динчев. Останалите музиканти са от Швеция и Норвегия. Проектът е в състав: Михаил Динчев - тамбура и вокал, Йозеф Даниелсон - вокал и китара, Бьорн Далберг - кларинет и саксофон, Стиан Гримстад - ситар и туба и Моа Даниелсон - табла.

През годините те се изявяват на многобройни концерти в Скандинавия и Европа, сред които фолклорния фестивал в Копривщица и международния фолклорен фестивал в Раднево. Съставът обикаля България за втори път - участва в Международния младежки фестивал в Албена, където печели отличие в категорията за етно-музика през 2006, и изнася шоу със специален гост Теодосий Спасов.

Леле, леле с удоволствие канят и гостуващи артисти - работили са с всевъзможни световни инструменталисти и дори фламенко танцьори.

След упешно турне във Финландия, където бандата свири по фестивали и клубове това лято, сега се стяга за редица участия в Швеция, представяйки част от новите си пиеси.

Те ще влязат във втория албум, чиято поява на музикалния пазар ще бъде догодина. "Една от идеите в него е да използваме по специфичен начин тембрите на духовите инструменти - кавал, тромпет и кларинет", поясни Динчев.

Турне в България през 2011 също е част от плана на Леле, леле.

Дебютният проект на групата е откриваем у нас в:

София
"Дюкян Меломан"
ул. "6-и септември" 7а
www.meloman-bg.com

Пловдив

Мюзикшоп "Койчев"
площад. Централен №1
www.veselinkoychev.com/

Виж Леле, леле на:
 
http://www.youtube.com/watch?v=Xw8rsuMeTbw
http://www.youtube.com/watch?v=g9eNu42vYME

Още на:

www.lele-lele.se
www.myspace.com/lele_lele