"Лятна песен в нежна утрин.
Светлина. Хармония.
Лятна песен. Ден прекрасен.
Сън в мистична вечер".

Николай Иванов ОМ е сред малцината автори, които споделят прозрението, че са "канал" за музиката, която представят, създаден в резултат на дългогодишен труд.
 При мултиинструменталиста този труд се измерва не само с качеството на великолепните му композиции, намерили почитатели в редица страни, но има и количествени измерения: за 25 години духовна практика и пътешествия, той има стотици концертни представления, издадени 20 албума и музика за повече от 50 филма.

Преди няколко години Николай замисля нова поредица, наречена "Нивани Мюзик" и ето какво разказва специално за слушателите на "Картини от една изложба": "Някъде след 2006 -2007 година, след като издадох албумите "Огън и любов", "Всичко и нищо", "Празнотата, която обвързва" (към книгата на Джон Кехоу "Подсъзнанието може всичко"), между останалите ми музикални ангажименти – работа върху филми, концерти и други записи, – се роди идеята за подреждането на всички мои музики, свързани с езотериката и стила ню ейдж в отделна серия. Нарекох я "Нивани Мюзик" и няма да ви е трудно да се досетите защо. Вече доста години работя върху няколко нови проекта, повечето от които ще бъдат завършени почти едновременно – "Медитации", "Йога Нидра", "Мантри за всеки ден", "Суфи медитации", "Нощни дневници", "Сънят на Гилгамеш", "Молитвено" и др. В тях използвам всичките си умения да свиря на различни инструменти, те са дългогодишно проверени от моите лични емпирични практики – медитации,  съзерцания, пранаяма и молитви – вдъхновени от многобройни пътешествия, концерти и случки около тях".

Вторият албум от поредицата "Нивани Мюзик" е озаглавен "Лятна песен" и Николай Иванов ни въвежда в него ето така:

"Този албум е в известна степен продължение на линията на албумите ми "Април" и "Нежно". За разлика от останалите албуми, които ще влязат в "Нивани Мюзик", "Лятна песен" не е толкова мистичен, нито обвързан с определени практики и духовни традиции. Той разказва за красивото, иска да ни върне към онези прости и така необходими ни, от една страна близки, от друга – станали ни далечни, състояния на съзерцание, хармония, светлина и близост с природата. Релакс и медитативност, любов и събуждане на спомена за просветляващото и осеняващото ни вдъхновение.... Слънцето, водата, покоят и блаженството… В стилистично отношение той е по-близък до течението и духа на ню ейдж, с по-европейски хармонии, ладове и звуци – акустично пиано, фини синтезатори и акустични китари, мистични и нежни флeйти, и далечни вокали, напомнящи за едни други "сфери".
 
Радиопремиерата на "Лятна песен" ще се състои в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – в събота, 23 май, след новините от 21.00 ч.