Лот Лориен ще се изявят в Лилавия салон на Чешкия център в София от 19 ч. довечера.

С него варненската формация ще отбележи 10-годишен юбилей на столична сцена, поясни Ясен Казанджиев за "MySound.bg".

Лот Лориен е проект, съчетаващ модерен начин традициите на българския и чуждестранния фолклор, класическата музика с актуалните течения в джаза и прогресив рока. Музикалните критици определят стила на петимата като "етно-джаз/ уърлд фюжън", а самата група може да се похвали с доста разнородна фенска маса - като се започне от фолклора, и се стигне до прегресив рока, джаза и хеви метъла. Приказното й звучене й се доближава най-много до направлението ню ейдж.

Лот Лориен са създадени през 1997, окогато започват първите й сериозни изяви. Формацията е участвала в множество компилации в чужбина, има издадени 3 албума.

Съставът печели с това, че изпълнява предимно авторски пиеси.

Той се заяви крайно естетски още с дебюта си "Източен вятър" (2002), който влезе и в каталога на американската компания "Carrera Linn Cultural Exchange", бе разпространяван в САЩ, Централна Европа и Скандинавия.

"Лот Лориен са уникални за българската действителност, в която соло-музиканти – бол, но рядко може да се срещне група от повече от двама души, които да споделят сходни идеи за музиката и резултатът да е истински и стойностен. Сред феновете на Лот Лориен са “Вартина” и Борис Ковач, което е повече от препоръка към тези, които не познават музиката им" точно отбеляза Цветан Цветанов за сп. "РИТЪМ" по повод третия им албум "Lot Lorien" (2007).

Проектът чества своята 10-годишнина през 2008 с концерти в страната и  чужбина, като създават и няколко нови композиции, които предстоят да влязат в новия им албум.  

Лот Лориен са във Варненската опера от 19 часа на 21 декември (неделя), където също ще свирят по повод юбилея си.