Магистърска програма за изучаване на Битълс (The Beatles) бе включена в учебния план на университета "Хоуп" в Ливърпул. Нейната цел е детайлно вникване в музикалния и социалния контекст на 60-е години на миналия век - на идейно и техническо ниво: звукозаписни трикове, писане на текстове, но и за индустрията изобщо.

Цялостното название на дисциплината е "Битълс: популярна музика и общество", информира "BBC", цитирайки сайта на британското учебно заведение. Курсът, който е рамките на 4 семестъра по 12 седмици, се предлага в редовна и задочна форма.

"За Ливърпулския квартет има над 800 книги, но дейността на Джордж и Ринго никога не се е изучавала на сериозно академично ниво", негодува Майк Брокен, преподавател по музика и основател на уникалката школа.Интересът към Фаб Фоур е огромен - при това не само от страна на жителите в техния град, а и от Великобритания като цяло. Та дори и отвъд Атлантика, според него.

Желаещите да се сдобият с тапия за магистърска степен по популярна музика и Битълс трябва да защитят и магистърска теза.

Квартетът се превърна в музикален и културен феномен преди повече от 40 години. Битълс са най-успешната група на всички времена, твърдят мнозина изкуствоведи, критици и спецове по шоубизнеса. Днес Великолепната четворка и английският град са неотделими понятия.

Хотел Hard Days Night, назован така по хита на бандата, пусна първите посетители през изминалата година. Жеалещите имат възможност да пренощуват в стая "Макартни" или "Ленън" срещу 650 паунда. Зданието се намира почти до клуб Cavern, откъдето всъщност стартира кариерата на състава.

Ливърпулското летище пък се нарича "Джон Ленън", припомнят световните агенции.