Елитни музиканти и певци се събраха снощи в "Sofia Live Club", за да почетат паметта на Майкъл Джексън (Michael Jackson). Обявеният за 10 вечерта концерт започна час по-късно, като това даде достатъчно време капацитетът на клуба да се изпълни по шевовете.

Вечерта откри един от съорганизаторите на мероприятието, а именно Владо (по-известен като фронтмен на група Сафо). Той изпя в дует с гранддамата на българския (и не само) джаз Камелия Тодорова една нежна балада. Оттам програмата за вечерта продължи с още една балада и тъкмо когато нещата започнаха да омекват като спукана гума, на сцената се появи брас секцията (2 тромпета и 1 тромбон), внезапно навлезе тежък бийт и Владо отново излезе, за да изпълни невероятното парче “Jam” (онова, в чийто клип се подвизава Майкъл Джордан или другия M.J.), като се справяше на изненадващо добро ниво не само с текста на покойния Крал на попа, но и с рап включванията.

На дансинга с неизменната черна филцова шапка, покриваща цялото му лице, танцуваше двойник на M.J., който умело боравеше със стъпките и хилядите движения, запазена марка на Краля. По някое време компания започна да му прави още един танцьор, но след като панталоните му се разпраха при едно по-рязко движение, той набързо изчезна от полезрението. 

Ани Лозанова (Annie, are you ok?) изпълни "Smooth Criminal", като в отговор на въпроса сподели „No, I’m not ok, I miss you, Michael.”

Групите ТЕ и Силует бяха гръбнакът на изпълнителите - от смазващи китарни сола до възвисяващи мелодии от пиано. За "Billie Jean" дори имаше две цигулки. Девойката на перкусиите знаеше всяко парче наизуст и неуморно подкрепяше изпълненията цяла вечер.

Мария Илиева (бурно аплодирана) за пореден път показа, че има глас, от който сърцето на слушателя забравя да бие. На екрана зад сцената прожектираха клипове на Краля, като видяхме кадри от разширения вариант на "Bad", режисиран от самия М. Скорсезе, в който участва Уесли Снайпс. Чухме още "Black Оr White", "Scream" и, разбира се - "Thriller", на което  публиката вече не издържа и светкавично окупира сцената с високо вдигнати ръце.

Вечерта завърши с призив за по-добър свят за бъдещите поколения, както и с безброй благодарности на много хора. Всички изпълнители заедно изпяха "Heal Тhe World".

Целият взвод от артисти с финес и професионализъм доказа, че може да се направи качествен концерт без пари и без почти никакво време за репетиции.

А колкото до Майкъл Джексън - той е по-голям от живота, а музиката му отдавна е в архивите на вечността.

Завинаги.