Новоизлязлата песен на Майкъл Джаксън (Michael Jackson) „This Is It” се оказа написана съвместно с канадския поп ветеран Пол Анка (Paul Anka) през 1983.

Парчето, носещо същото заглавие като предстоящия документален филм с Джако, беше анонсирано като неиздавана композиция.

След като беше разпространено в Интернет обаче, се разкри, че датира отпреди повече от 25 години и с първоначалнотозаглавие „I Never Heard”.

Песента била композирана за албума с дуети „Walk A Fine Line”, който Пол Анка записал навремето, припомня "Би Би Си".

68-годишният днес канадски певец обаче каза, че Джако „задигнал записа" от студиото и плочата излязла без нея. 

В крайна сметка Пол Анка си получил песента обратно и в началото на 90-е я дал на пуерториканската певица Са-Файър, която я издала за първи път в свое изпълнение.

След като чул „новата” песен на Майкъл Джексън, на стари години Анка отново тръгнал да си търси правата.

Той се оплакал на наследниците, че приносът му в песента не е упоменат и те му обещали да получи половината от авторските приходи, с което конфликтът бил разрешен.

"Правилно постъпиха. Не вярвам някой да се е опитал да направи нещо нечестно. Имаше грешка, но те постъпиха почтено", коментира съавторът, цитиран от БГНЕС.

Пол Анка е автор и изпълнител и на огромно количество други известни хитове от последния половин век. Написал е за други артисти например „She's A Lady” на Том Джоунс и английския текст на емблематичната „My Way” на Франк Синатра, която всъщност е кавър на френско парче. Собствените му световноизвестни евъргрийни са над дузина. В дългата си кариера е правил  дори кавърверсия на „Smells Like Teen Spirit” на Нирвана в съпровод на биг бенд.

Майкъл Джексън пък неколкократно е бил обвиняван и съден за плагиатство, като се е случвало както да печели, така и да губи дела при това – по един и същ случай.

Най-известно е делото на популярния италиански певец и композитор Ал Бано, който твърди, че мелодията на „Will You Be There”, хит от албума на МайкълDangerous” (1991), е открадната от негово по-старо авторско парче. Двете песни звучат съвсем различно, но мелодията им се оказва наистина сходна. Експерти откриват цели 37 еднакви ноти и италиански съд признава Майкъл Джексън за виновен. Ал Бано завежда и граждански иск за обезщетение срещу Ем Джей, но този път губи делото. Магистратите постановяват, че въпреки сходство,то няма доказателства за кражба, тъй като и двете страни са взаимствали за своята песен елементи от една и съща традиционна индийска песен.

Майкъл Джексън е обвиняван в кражба и на българска песен. През 1997 г. българският музикант Атанас Атанасов решава да направи нов аранжимент на английски и клип на своята песен от 1981 г. "Нова година", изпълнена тогава от неговата група Стил. Кани Теди Кацарова да изпълни песента и я записва музикалната компания "Кис мюзик”, но тя така и не стига до слушателите, защото още първите чули я заявяват, че това е парче на Майкъл Джексън. Чак тогава българинът чува „Blood On The Dancefloor” от едноименния албум на Краля на попа от 1997 г. и онемява – двете песни си приличат като капки вода, само че българската е написана 16 г. по-рано.

Атанас Атанасов наема експерти, решава да съди Майкъл Джексън, обръща се към пресата и търси юристи. Подава иск MTV да спре излъчването на парчето. Случаят е раздухан и от световните агенции. Чуждите юридически кантори обаче му искат 80% от евентуалната печалба. Изведнъж мистериозно изчезват от БНР не само записът, но и нотните партитури на оригиналната песен. Не са намерени и до днес. Композиторът обаче умира и дело не е заведено. Според друга версия голяма музикална компания е финансирала българина, за да заведе съдебен иск, и дала нужните първоначално 20 хил. долара, а делото дори било гледано в Брюксел. Днес обаче никой от замесените в тази история не желае да говори или да си спомня за нея, озадачаващо констатира вестник „24 часа”, който припомня случая през юли, 2009 г.