Маргарита Хранова спечели първата награда на журито и отличието на музикалните журналисти на международния фестивал за поп и рок "София" с песента "Последен танц" по музика на Иван Кръстев, текст Вера Стойкова и аранжимент Красимир Илиев.

Деветото издание на събитието беше посветено на 140-годишнината от обявяването на София за столица, затова програмата започна с емблематичната песен "Вечната София" в изпълнение на обичания актьор Вели Чаушев, който, за съжаление, вече не е между нас, и прекрасната Йoана Величкова. Песента показва историята, приемствеността между поколенията, красотата и младостта на един град, който вече 140 години "Расте, но не старее" – нашата столица, поясняват от "ПРОфайл".

Пъстрото жури от доказани композитори и поети, както и представители на медиите, гласуваше на живо пред публиката и изпълнителите. Домакините на събитието – Наско от БГ радио и Карина Караньотова от БНТ, подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение, а журналистът Антон Стефанов изненада гостите и селекционната комисия с много интересни въпроси.

Втора награда бе присъдена на авторската песен на Пенко Богданов "Аз съм там" в дует с Петя Буюклиева. От по-младите изпълнители се открои парчето на Лъчезар Кацарски "Искам да ти кажа" по негова музика и текст. Бандата от Северна Македония група Penzoff (по името на отишлия си през април наш композитор Валентин Пензов), която участва с неговата песен "Имаме проблем", също грабна две статуетки.

Класирането:
1-ва награда – "Последен танц"
музика и аранжимент: Иван Кръстев
текст: Вяра Стойкова
аранжимент: Красимир Илиев
в изпълнение на Маргарита Хранова

2-ра награда – "Аз съм там"
музика, текст и аранжимент:
Пенко Богданов
в изпълнение на Петя Буюклиева и Пенко Богданов

3-та награда – "Имаме проблем"
музика, текст и аранжимент:
Валентин Пензов
в изпълнение на група Penzoff

Специална награда на името на рок легендата Петър Гюзелев – "Искам да ти кажа"

музика и текст: Лъчезар Кацарски
аранжимент: Тодор Бакърджиев
в изпълнение на Лъчезар Кацарски

Специална награда на медиите – "Последен танц" – 79 т.

музика и аранжимент: Иван Кръстев
текст: Вяра Стойкова
аранжимент: Красимир Илиев
в изпълнение на Маргарита Хранова

2-ро място в класацията на журито с представители на медиите – "Една надежда бяла" – 78 т.

музика и аранжимент: Димитър Гетов
текст: Джина Дундова
изпълнение: Емилия Валенте

3-то място в класацията на журито с представители на медиите – "Това е моята България" – 76 т.

музика, текст и аранжимент: Петър Писарски
изпълнение: трио Вива

Приз за цялостен принос в българската музика беше връчен посмъртно на композитора Валентин Пензов.

Гласуването за песен на публиката продължава. Тя се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цената на един есемес е 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, Vivacom и А1). Средствата са в полза на националната благотворителна кампания "Нека бъдем по-добри" и информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов "Да сверим биологичния си часовник". Целта е информиране и превенция на жените за установяване на яйчниковия резерв в по-ранна възраст, даващо информация за репродуктивните им възможности. Същността на  инициативата е насърчаване на жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Това изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот.

Публиката, изпълнила зала 1 на НДК, имаше възможност да се наслади и на рециталната част в памет на големия български автор на десетки шлагери Валентин Пензов с участието на Петя Буюклиева, Силвия Кацарова и Марги Хранова.

Малката и талантлива Крисия Тодорова закри международния музикален фестивал.

Концертът, който е част от Календара на културните събития на Столична община и Културната програма на Министерството на културата за 2019 година, ще бъде излъчен по БНТ на 23 септември.

През 2020 година предстои десетото юбилейно издание на събитието.