Естрадната прима Маргарита Хранова спечели класацията "Хит на годината" 2010 на единствения по рода си музикален портал – bgestrada.com

Тя победи с песента "Океан от обич" (виж таблицата), съобщи продуцентът на чарта Лео Богдановски. Композицията е дело на Асен Драгнев по стихове на Живко Колев и аранжимент на Иван Динев. След като спечели втора награда на конкурса "София пее", парчето влезе и продължението на легендарната класация "Мелодия на годината". Както MySound.bg извести, то бе на първа позиция през октомври. Което пък му осигури място сред най-добрите парчета в годишната класация.

"Много приятно съм изненадана от избора на вашите читатели. Признавам си, че въобще не съм залагала точно на тази песен, тъй като тя е по-музикантска, а публиката предпочита по-шлагерни парчета. Но приемам тази голяма награда с голямо удоволствие", коментира Маргарита Хранова пред "БГ естрада", след като узна, че "Океан от обич" е финалният победител за 2010. Това е четвърто подобно признание за голямата изпълнителка. Три песни от нейния репертоар до този момент са печелили годишната класация на "Мелодия на годината" – "Далечна песен" (Найден Андреев, Стефан Банков) – 1973, "На мъртвите герои" (Александър Йосифов, Павел Матев) – 1975 и "Песен за октомври" (Александър Йосифов, Павел Матев) – 1977.

Само с един глас по-малко в е класирана песента "Побързай", изпълнявана от Милица Божинова и Асен Масларски, композирана от него по стихове на Иван Вълев и с аранжимент на Евгений Платов. Третото място е за Лили Иванова и нейната френска песен "В името на вярата". След нея се подредиха баладата на Орлин Горанов и Мариана Попова - "Чуй ме", "Среща след години" на Росица Кирилова и Благовест Аргиров с участието на арх. Калин Диков, и "Любов" на Георги Христов. Последната позиция в годишната класация остана за "Всяка година по същото време" на Белослава и Орлин Павлов.

Една от песните в чарта за 2010 – "Жмичка", изпълнена от 13-годишната ученичка Кристина Дончева, бе дисквалифицирана в края на януари. Причината за това е неспазването на правилата за 1 реален вот от един реален IP адрес. След това гласуването започна на ново, със занулени резултати за всички участници, като срокът му отново бе точно един месец.

В електронните медии и интернет съществуват най-различни класации, от които ясно личи, че изборът е нереален и манипулиран, затова "БГ естрада" има желание да прави една от малкото, ако не единствената, истинска класация за новата българска музика, коментира Богдановски.

Тя продължава и през 2011, като за първата месечна класация се състезават 10 от най-добрите композиции от тазгодишната Евровизия.

На www.bgestrada.com очакваме гласовете на ценителите на българската песен за най-хубавата мелодия на март 2011, приканиха организаторите.