Творбата на Филип Глас (Philip Glass) "Mishima" (1985) ще бъде представена в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНP на 22 юни, събота, след новините в 21.00 ч.

Композиторът Филип Глас е поканен от режисьора Paul Schrader да напише музиката към филма "Mishima: A Life In Your Chapters", или "Мишима – Един живот в четири части", през 1983.

Paul Schrader е бил сценарист на филмите Taxi Driver ("Шофьор на такси") и "Raged Bull" ("Разяреният бик"), режисирал е American Gigolo ("Американски жиголо") и тримата заедно с Francis Ford Copola и George Lucas като изпълнителни продуценти замислят проект, посветен на живота на една от емблематичните фигури в японската литература на 20-ти век – писателят Yukio Mishima.

Филмът има мозаечен характер и освен биографичните моменти, в него са  включени драматизации на откъси от три произведения на Mishima: "Златният храм", "Къщата на Киоко" и "Побягналите коне", а четвъртата част е посветена на последния ден от живота на Mishima.  

Писателят, чието истинско име е Kimitake Hiraoka, оставя усещането, че гледа на своя живот като на произведение на изкуството и подобно на Ernest Hemingway успява да накара и другите да го възприемат по този начин. Той е не само автор на ключови романи и пиеси, но намира поводи да бъде постоянно в центъра на общественото внимание: създавайки своя лична армия и обявявайки се за връщане към средновековните японски ценности, той се представя за самурай и умира по предварително набелязан план.

Yukio Mishima е роден през 1925 в Токио и след като не е бил приет в японската армия по време на Втората световна война поради негодност, работи в самолетостроителен завод. Завършва право в Токийския университет и през 1949 издава първата си книга "Изповед на маската", която се радва на завиден успех и дава възможност на своя автор да си изкарва прехраната по този начин.

Неговата бляскава кариера на писател е белязана от борбата му срещу японската имитация на западни ценности. Той влага много усилия за развиване на древнояпонските бойни изкуства карате и кендо, на чиято основа сформира 80-членен отряд от студенти с идеята да съхранят японския боен дух и да запазят живота на императора в случай на атака от леви или комунистически сили.

На 25 ноември 1970, след като оставя на издателите последните части от епоса "Морето на изобилието", Mishima заедно с четирима свои войници окупира щаба на военния гарнизон в Ichigaya, близо до центъра на Токио. Взема за заложник намиращия се там генерал Kanetoshi Mashita, получава правото да говори и отправя 10-минутна реч пред 1 000 строени войници от балкона на сградата с призив да отхвърлят следвоенната конституция на Япония. Тя обаче е посрещната с неодобрение от тях, след което Mishima се самоубива чрез сепуко с меча си, а главата му е отсечена от негов последовател.

В записите на албума "Mishima" участват музикантите от The Kronos Quartet с диригент Michael Riesman.