Какво би бил джазът без звука на саксофона?  Трудно може да си го представим, ако през 1844 година Антоа̀н Жозѐф Адо̀лф Сакс, не беше изобретил този блестящ инструмент. В  негова чест в Белгия е кръстена улица, а в родната му къща е превърната в музей. Но не е задължително обаче да пътувате до кралството за среща с мистър Сакс: музикантите от саксофонната група на Биг бенда канят на специалния концерт Mr. Sax в Първо студио на БНР от 19.30 ч. на 15 февруари (сряда). 

Под диригентството на Антони Дончев ще бъдат изпълнени авторски пиеси и песни на солистите на Биг бенда на БНР,  сред които: "Признание" – Васил Енчев, "Родополоджи" – Димитър Льолев, "Макккой-кой?" – Петър Момчев, "Мастодон" – аранжимент на Борис Петров - Парчето и други. Петър Момчев, Васил Енчев, Димитър Льолев, Борис Петров – Парчето и Атанас Хаджиев са представители на саксофонната група на Биг Бенда на БНР, познати на българската публика и като солисти в многобройни джаз  проекти. Те са редовни участници в международни фестивали и конкурси с различни формации, за които създават и свои авторски композиции.

Петър Момчев е водачът на саксофонната група на Биг Бенда на БНР. Той започва да учи саксофон при Анатолий Вапиров и завършва НМА "Професор Панчо Владигеров" през 1996. Музикалните му интереси  в джаза имат разнообразни аспекти – от традиционния джаз, диксиленд и суинг – до модерния джаз и авангард. Свири във формации, включващи едни от най-актуалните имена от българската джаз сцена като Шибил Бенев, Любомир Денев, Димитър Димитров, Росен Захариев, Васил Спасов, Венци Благоев и други.
От 2000 Васил Енчев заема първа позиция на тенор саксофона в Биг бенда на БНР и в момента работи над издаването на първия си албум. С инструменталната си пиеса "Speed Changes" достига до полуфинал на международния конкурс International Songwriting Competition (Нашвил, САЩ) и печели втора награда в международното състезание World Wide Music Contest (Швейцария).
Димитър Льолев е познат на българската публика с афинитета му към фолклорната музика и джаза, които умело съчетава. Завършва АМТИИ – Пловдив с пиано и фагот, както и програмата New York Comes To Groningen в консерваторията "Принц Клаус", в която работи с именити музиканти като Ралф Питърсън, Дон Брайдън, Дейвид Беркман, Конрад Хъруиг. През 2005 получава втора награда на Lieden Jazz Stad Competition в Лайден (Холандия) и е номиниран за наградата за най-изтъкнат млад изпълнител Harten Aas jazz award. През 2014 Димитър Льолев издава своя албум "Родополоджи" съвместно с Борислав Петров (барабани), Антони Дончев (пиано) и Борис Таслев (контрабас). 
Борис Петров - Парчето се занимава професионално със саксофон след поканата на  Александър Владигеров за участие в спектакъла "Рапсодия в синьо" по музика на Джордж Гершуин. Борис е вдъхновен от съчетанието на принципите на симфонизма с елементите на класическия американски джаз. Изявява се в много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио Русчук, с което печели голямата награда на Букурещ джаз фестивал през 1992. Същата година се взима участие и в майсторския клас на Милчо Левиев. От 2000 година свири в Биг Бенда на БНР, където е и един от водещите му солисти. Гост-музикант в много концерти на симфоничния оркестър на БНР, както и в редица джаз фестивали и проекти. Атанас Хаджиев е част от състава на Биг Бенда на БНР от 3 години, като заема позицията на баритон саксофона. Той се изявява и на кларинет и саксофон с различни оркестри и състави -  Младежки симфоничен оркестър – Пловдив, както и с формацията Бацилус Балканикус бенд. Солист е на фестивала "София джаз пик", джаз фестивалите в Банско и Стара Загора. Работи с големи имена от световната музикална сцена като Хюберт Табс, Чайна Моузес и други. 
Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране, съчетавайки многообразието на джазовата, фолклорна и класическа музика във всичките им аспекти. С неговото име са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните 20 години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация Акустична версия, която още с първата си поява на европейския подиум печели Голямата награда на конкурса в Hoeilaart (Белгия) през 1985. 
Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" 4), както и в мрежата на ticketsbg.com