Британската звезда Ед Шийрън и кей-поп групата BTS (на снимката) триумфираха на европейските музикални награди на MTV.

Церемонията се състоя в László Papp Budapest Sports Arena. Това беше първият път, когато Унгария беше домакин на връчването на отличията.

Джъстин Бийбър, който беше с най-много номинации, остана с празни ръце. Ед Шийрън спечели приза за най-добър изпълнител, а "Bad Habits" от албума "=" (Equals) беше обявена за песен на годината. Певецът откри бляскавата церемония с последния си сингъл "Overpass Graffity". Малко по-късно той отново излезе на сцената, за да представи на живо "Shivers" - парчето, което в момента заема първите места на всички световни класации. Втори сингъл от новия му албум, то  измести от върха "Easy On Me" на Адел. На третата позиция е пилотният сингъл на Шийрън от  "=" (Equals).  
 
Британският вокалист и автор на песни оглави и американската класация за албуми на Billboard. Хитмейкърът си осигури първенството с последния диск "=" (Equals), възкачвайки този чарт за четвърти път след студийните си проекти "No. 6 Collaborations Project" (2019), "÷" (Divide) (2017) и "x" (Multiply) (2014). Шийрън леко преболедува Ковид-19 и отпразнува края на карантината си с концерт в Ню Йорк по повод премиерата на "=" (Equals). Дискът е № 1 в 19 държави, сред които САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Австралия, Норвегия, Дания, Швеция, Португалия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Нова Зелания, Ирландия, Швейцария, Литва и Чехия. "=" доминира и в дигиталните стрийминг платформи с № 1 позиции в ITunes, Apple Music и местни платформи във всяка от държавите. Песни от албума също оставят своята следа в официалните класации, като в някои от тях 8 парчета са в Top 50. В подкрепа на "=" Едуард Кристофър Шийрън обяви британско турне догодина, включително 5 вечери на Wembley Stadium в Лондон.

Най-много MTV EMAs получи южнокорейската група BTS. Момчетата продължиха славния си път и спечелиха в категориите за най-добра група, за най-добър поп изпълнител, за най-добър кей-поп и за най-верни фенове.

Италианската рок група Måneskin, която спечели и "Евровизия" през май тази година, беше обявена за най-добра рок група/изпълнител. Статуетка за най-добър музикален клип беше присъдена на американския рапър Lil Nas X за видеото към песента му "Montero (Call Me By Your Name)". Красивата рапърка Saweetie, която беше и водеща на шоуто, спечели приза за дебют, а за пробив бе отличена тийн звездата Оливия Родриго. Хитът ѝ "Drivers License" стана "Песен на годината". Ники Минаж спечели наградата за хип-хоп, а за "Най-добър американски изпълнител" беше обявена Тейлър Суифт. Латино изпълнител на годината стана Малума (Maluma). В категорията за най-добър дует спечелиха Доджа Кет (Doja Cat) и SZA с песента "Kiss Me More".

Сред впечатляващите концертни изяви на галата бяха тези на Måneskin и американците Imagine Dragons, които представиха новата си песен "Enemy" ft. J.I.D. Ед Шийрън откри събитието, заобиколен от неонови графити, за да изпълни сингъла "Overpass Graffiti". Глобалният празник на музиката, който беше излъчен от MTV в 180 страни, включваше наелектризиращи изпълнения на най-горещите звезди днес и почете някои от най-големите артисти в света.