"Киномания" ще покаже едни от най-добрите световни и най-новите български филми за 26-ти път.

Поредното издание на фиестата, организирана по традиция от НДК, ще се състои между 8 ноември и 2 декември. 64 филма ще бъдат представени в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", Дом на киното, "Евросинема", "Лъки синема" в Пловдив и фестивалния комплескс във Варна (където прожекциите започват съответно от 15 и 16 ноември).

Програмата включва заглавия в секциите "Българско кино", "Класически удоволствия", "Екранизации", "Детски игрални" и "Детски анимационни филми", "Кулинарно кино", "Киното и неговата история", "Италианско кино", "Фестивал на френския филм", "Фестивал на фестивалите" и, разбира се, "Музика". Панорамата винаги е предлагала в афиша си може би най-въздействащото изкуство. Така е тази година. Изкушенията за меломаните са предостатъчно.

Увертюра на кинофиестата е концертът на феноменалната формация Мистерията на българските гласове (на снимката) в зала 1 на НДК от 19.30 ч. на 8 ноември, когато ще бъде показан и филмът "Балканска мелодия", разказващ за пътя на прочутите български изпълнители към световната слава. Автентичният ни фолклор е определен от "Сейнт Луис Поуст" като "най-прекрасната музика на планетата". Лентата - копродукция между България, Германия и Швейцария, е за откривателя на нашия хор. Режисьорът Щефан Швитер и румънецът Георге Замфир (чиято панфлейта звучи във филма "Имало едно време в Америка") изминават отново пътя на музиковеда Марсел Селие, който отделя 50 години от кариерата си в изследване на българския и румънския фолклор. "Музиката беше толкова красива, че не можехме да й устоим, въпреки трудностите”, споделя съпругата на Селие във филма. Оператори са Пиер Менел, Пио Коради, Борис Мисирков и Георги Богданов. "Балканска мелодия" е с номинация за най-добър документален филм на Швейцарските филмови награди 2012. Продуцентите Корнелия Зайтлер, Бригите Хофер, Томас Куфус и Мартичка Божилова създават творба за историята на Марсел и Катрин Селие, които чрез собствената си любовна история откриват споделената си страст към музиката на Източна Европа. БНТ е копродуцент на лентата, в която участва и Махала Рай Банда.

В секцията "Музиката" е и "Марли" на режисьора Кевин Макдоналд (носител на "Оскар" за документалния филм "Един ден през септември" (1999). Новата му творба e с участието Nana Rita (Рита Марли), Бъни Уейлър (The Wailers), Лий "Скреч" Пери, Крис Блекуел и много други големи имена от реге сцената, рисуващи пълна картина на най-важните аспекти от живота на легендарния Боб Марли (Bob Marley) – неговата музика, както и най-близките приятели и семейството му. Премиерата на продукцията бе в афиша на "Берлинале" тази година..

"Спаркъл: соул дива" е филм, който ни среща отново с таланта на неотдавна починалата Уитни Хюстън (Whitney Houston), изпълняваща една от главните роли. За последно е деспотичен матриархат от 60-те години, когато популярни са момичешките групи, а Джордин Спаркс е лице на амбициозната соул дива.

Руската продукция "Висоцки. Благодаря, че съм жив" е биографичен филм за поета с китара Владимир Висоцки. Зад сценария застава не друг, а неговият син Никита, който разказва за последната голяма любов на барда. В ролята на самия Висоцки е Сергей Безруков от "Бригада".

"Айсидора Дънкан" разкрива историята на известната балерина, която напълно променя представата за балета още през 20-те години. Нейните полуголи танци, както и отношението й към свободната любов, обличането и начина на живот, шокират публиката от онези години. Продукцията е класика от 68-ма, а в ролята на разкрепостената танцьорка се превъплъщава Ванеса Редгрейв. За убедителното си изпълнение тя получава наградата на фестивала в Кан.

Цялата програма, както и подробна информация за всички филми на "Киномания" 2012 може да видите на kinomania.bg и ndk.bg.

Панорамата е част от календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019.

Билетите за всички прожекции са в продажба на касите на НДК, както и в мрежата на Eventim.bg. Цените за София са 10, 8 и 6 лв. за зала 1, 8 и 6 лв. за останалите кина.

4 и 2 лв. струва входът за детските филми.