38 заглавия от последните две години са включени в селекцията на "Киномания" 2021.

Филмите ще бъдат прожектирани в НДК и столичните арткина между 18 ноември и 5 декември. Както винаги, така и сега в специалната програма "Музика" ще бъдат показани същински бисери с най-доброто от седмото изкуство.

"Маестро Енио Мориконе" (Италия-Белгия-Китай-Япония, 2021, 168 мин, документален)

режисьор и сценарист – Джузепе Торнаторе
продуценти – Джани Русо и Габриеле Коста
оператори – Фабио Дзамарион и Джанкарло Леджери
монтаж – Масимо Куаля и Анализа Скилачи
продукция на PIANO B PRODUZIONI
световен разпр. – BLOCK 2 DISTRIBUTION
разпр. за България – "БЕТА ФИЛМ"

Фестивали: Венеция – Официална селекция

с участието на: Дарио Ардженто, Джоан Бейз, Марко Белокио, Бернардо Бертолучи, Орнела Ванони, Карло Вердоне, Лина Вертмюлер, Куинси Джоунс, Дзукеро, Ролан Жофе, Клинт Истуд, Лилиана Кавани, Бари Левинсън, Терънс Малик, Пат Матини, Джулиано Монталдо, Джани Моранди, Никола Пиовани, Дейвид Пътнам, Брус Спрингстийн, Оливър Стоун, Виторио Тавиани, Куентин Тарантино, Джузепе Торнаторе, Уон Кар Уай, Джон Уилямс, Джеймс Хетфийлд, Ханс Цимер и самия маестро Енио Мориконе (на снимката)

"Маестро Енио Мориконе" е портрет на най-популярния и плодовит филмов композитор на XX век, най-обичан от световната публика, двукратен носител на "Оскар" и автор на над 500 незабравими филмови партитури. Филмът представя маестрото чрез свидетелства на артисти и режисьори, работили с него, чрез неговата музика и уникални архивни кадри. "Маeстро Енио Мориконе " разкрива и по-малко известни факти за великия композитор. Такива са неговата страст към шаха, тайнствено свързан с музиката му. Както и произхода от реалния живот на някои от неговите музикални хрумвания, като рева на койота, вдъхновил го за основната тема на "Добрия, Грозния и Лошия". Непрестанната склонност към изобретяване е провокирана от постоянната му любов към абсолютната музика и неуморното му експериментиране.

Единствената прожекция е в зала 1 на НДК от 18.00 ч. на 20 ноември.

"Респект" (САЩ, 2021, 145 мин)

режисьор – Лизъл Томи
продуценти – Харви Мейсън-син, Скот Бърнстайн, Джонатан Гликман и Стейси Шер
сценарий – Трейси Скот Уилсън
оператор – Крамер Моргентау
монтаж – Ейврил Бойкис
музика – Крис Бауърс
художник – Ина Мейхю
костюми – Клинт Рамос
продукция на METRO-GOLDWYN-MAYER/BRON CREATIVE/ONE COMMUNITY/ CHISLEHURST ENT./ HARVEY MASON MEDIA/GLICKMANIA ENT.
световен разпр. – METRO-GOLDWYN-MAYER
разпр. за България – "ФОРУМ ФИЛМ"

Фестивали: Локарно – "Пиаца Гранде"

в ролите: Дженифър Хъдсън (Арета Франклин), Форест Уитакър (К. Л. Франклин), Марлон Уейънс (Тед Уайт), Одра Макдоналд (Барбара), Марк Марон (Джери Уекслър), Тайтъс Бърджис (Джеймс Кливланд), Мери Джей Блайдж (Дайна Уошингтън), Хедър Хедли (Клара Уорд), Кимбърли Скот (Мама Франклин), Тейт Донован (Джон Хамънд), Гилбърт Глен Браун (Мартин Лутър Кинг), Ванс Тейлър (Арт Тейтъм), Келвин Хеър (Сам Кук)

Филм за възхода в кариерата на Арета Франклин – от пеенето като дете в хора на църквата, където баща ѝ е пастор, до световната ѝ слава. "Респект" е забележителната истинска история на пътуването на тази музикална икона към откриването на собствения ѝ глас.

"Респект" ни дава музиката на Франклин с нейната страст и могъщество, лиричност и сантименталност. Дълго след като вече не са в класациите, тези песни продължават да ни вълнуват с чувства и спомени всеки път, когато ги чуем" - Манола Дарджис, The New York Times.
 
"Дали е по нощница и в бляскав сценичен костюм, Дженифър Хъдсън играе със същата неуморна наситеност, с която Арета бе известна през цялата си кариера. Това е дяволски добро изпълнение в дяволски добър филм" - Оди Хендерсън, RogerEbert.com

"Влайкова", 19.30 ч., петък, 19 ноември

"Одеон", 19.30 ч., събота, 20 ноември

Зала 11 - кино "Люмиер Лидл", 19.00 ч., петък, 26 ноември
Зала 11 - кино "Люмиер Лидл", 18.30 ч., събота, 4 декември

"Сърцето ми танцува" (Испания-Италия, 2020, 116 мин)

режисьор – Начо Алварес
продуценти – Мариела Бесуйевски, Херардо Ереро и Хавиер Лопес Бланко
сценарий – Едуардо Наваро, Давид Естебан Куберо и Начо Алварес
оператор – Хуан Карлос Гомес
монтаж – Ирене Блекуа
музика – Роке Баньос       
художник – Учуа Кастело
костюми – Кристина Родригес
хореография – Тони Еспиноса
продукция на TORANSOL/INDIGO FILM/RAI CINEMA/EL SUSTITUTO PRODUCCIONES/RTVE
световен разпр. – LATIDO
разпр. за България – "БЕТА ФИЛМ"

номинации: 3 номинации за "Гоя" – за поддържаща актриса на Вероника Ечегуи, костюми и грим и прически

в ролите: Ингрид Гарсия Йонсон (Мария), Вероника Ечегуи (Ампаро), Фернандо Гуаяр (Пабло), Педро Касабланк (Селедонио), Фернандо Техеро (Чимо), Наталия Милан (Роса)

Младата танцьорка Мария зарязва годеника си пред олтара в Рим, за да се върне в родната Испания в преследване на мечтите си за телевизионна слава. Започнала работа като стюардеса, случайна среща с продуцент сякаш ѝ отваря пътя към малкия екран, който тя винаги е желала. Но Испания от 70-те години е все още в ръцете на Франко и Мария трябва да положи доста усилия, за да постигне своята артистична свобода, при това докато балансира между любовна история от миналото и друга, която предстои.

Създаден като почит към темпераментните песни на покойната велика италианска певица Рафаела Кара (с не по-малко успешна кариера и в испанската попмузика), "Сърцето ми танцува" е феерия от цветове, пищни костюми и комични сцени. Уругвайският режисьор Начо Алварес дебютира с майсторство с този филм, справяйки се безупречно с виртуозно заснети сцени на сватби, раздели и сложно хореографирани танци. Изтанцувайте пътя си към залата, за да видите този чудесен мюзикъл на кино, приканват организаторите.

G8 - 14.45 ч. събота, 20 ноември

Зала 11 - кино "Люмиер Лидл", 19.30 ч., събота, 27 ноември

"Кралят на целия свят" (Мексико-Испания, 2021, 95 мин)

режисьор и сценарист – Карлос Саура
продуценти – Еусебио Пача, Александра Фиеро и Бела Серано
оператор – Виторио Стораро
монтаж – Ванеса Маримберт и Елиът Перегрино
музика – Алфонсо Агилар и Карлос Гера
художник – Алекс Арбесу
продукция на PIPA FILMS/PACHA INVERSIONES
световен разпр. – LATIDO
разпр. за България – "БЕТА ФИЛМ"

в ролите: Мануел Гарсия-Рулфо (Мануел), Ана де ла Регера (Сара), Грета Елисондо (Инес), Исаак Ернандес (Диего), Дамиан Алкасар (дон Анселмо), Маноло Кардона (Андрес), Еулалия Рамон (майката)

Мануел, известен театрален режисьор, подготвя новата си постановка – мюзикъл за работата по музикален спектакъл. Той се обръща към Сара – известна хореографка и негова бивша съпруга, за да му помогне с подбора на танцьорите, и с режисурата. По време на кастинга младата Инес се откроява като изгряваща звезда. С нея в сюжета ще влезе и баща ѝ – сенчест персонаж, който има опасни сделки с местната мафия. С напредването на репетициите желанието да се усъвършенстват ще мотивира младите танцьори, което води до разгаряне на страстите и нарастване на напрежението помежду им. Със завладяваща мексиканска музика в саундтрака (Лила Даунс, Карлос Ривера, Фела Домингес) в готовия спектакъл ще се преплетат по уникален начин трагедия, фикция и реалност.

Зала 11 - кино "Люмиер Лидл", 17.00 ч, неделя, 28 ноември

В програмата на "Киномания" освен много кино ще има и театър. Софийската премиера на моноспектакъла "Камбаната" на Деян Донков, който и режисира постановката. Тя е със специалното участие на оркестър Карандила. Зрителите ще могат да я видят в зала 1 на НДК от 19.00 часа на 26 ноември.

"Камбаната"

По романа на Недялко Славов
режисьор - Деян Донков
моноспектакъл на Деян Донков
Пламена Иванова в образа на Лейла
Сценограф - Никола Тороманов
Музика - Петя Диманова
Видео дизайн - Марио Стойнов
Хореограф - Деян Георгиев
Фотограф - Стефан Н. Щерев
Със специалното участие на оркестър Карандила

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е част от програма "Наследство II" на фондация "Пловдив 2019".

"Камбаната" е трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бивш затворник, лежал за две убийства. Изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата! Спектакълът разтърсва зрителя емоционално и го възвисява духовно, извежда го от комфорта на наблюдател и го въвлича в силни страсти с въздействащи картини на приземяваща житейска реалност. Сценичното действие ни сграбчва с мощната енергия на тоталното актьорско превъплъщение на Деян Донков. Като контрапункт през спектакъла преминава лирическата музикална тема - песента на неговия герой Вено, изпълнявана на живо от оркестър Карандила.

Актьор с неподражаемо присъствие на сцената и екрана, Деян Донков разкрива вечно търсещата си творческа същност с куража си да избере сложна тема, далеч от комерсиалното забавление. Склонността му към експериментиране води до особеното, кинематографично въздействие на спектакъла. Това е театрално събитие, коeто възприемаме със сетивата и емоциите си.

НДК Билетен център, пл. "България" №1, тел.: 02 916 63 69
Дом на киното, ул. "Екзарх Йосиф" №37, тел.: 02 980 78 38
Филмотечно кино "Одеон", бул. "Патриарх Евтимий" №1, тел.: 02 989 24 69
"Влайкова", ул. "Цар Иван Асен II" №11, тел.: 0892 22 68 68
Френски институт, пл. "Славейков" №3, тел.: 02 937 79 22
Културен център G8, ул. "Гладстон" №8, тел.: 02 995 00 80
Euro Cinema, бул. "Александър Стамболийски" №17, тел.: 02 980 41 61

Цени на билетите:
НДК зала 1: 12 лв.
Кино "Люмиер", Дом на киното, Филмотечно кино "Одеон", "Влайкова", Френски институт, Културен център G 8, Euro Cinema – 10 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 8 лв. "Човешкият глас" и "Класически удоволствия": 7 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 5 лв. VR прожекции – 15 лева.

Проектът "Киномания" е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община. В киносалоните ще бъдат допускани само зрители, които отговарят на противоепидемичните изисквания.

Програмата на "Киномания" - ТУК