Първият полуфинал на "Евровизия" ще бъде излъчен пряко по БНТ от 22.00 ч. довечера.

Държавите участнички в него са: Молдова, Русия, Естония, Словакия, Финландия, Латвия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Полша, Белгия, Малта, Албания, Гърция, Португалия, Македония, Беларус, Исландия.

Вторият полуфинал е на 27 май, отново от 22.00 ч. Както "MySound.bg" извести, заедно с България, ще се състезават и Литва, Армения, Израел, Дания, Швейцария, Швеция, Азербайджан, Украйна, Холандия, Румъния, Словения, Ирландия, Кипър, Хърватска, Грузия и Турция.

Финалът е на 29 май.

Организаторите съобщиха, че линиите за гласуване ще бъдат отворени още с началото на шоуто и разясниха, че 50% зрителски гласове и 50% гласове на жури ще определят 10-е държави, класирали се за финала в събота. Визитките на участниците ще бъдат показвани преди всяка песен.

На пресконференция вчера бяха представени водещите на конкурса -  Nadia Hasnaoui, Erik Solbakken и Haddy Jatou N'Jie (на снимката). За пръв път от 1999 насам шоуто ще конферират трима водещи. Те са репетирали усилено през последните няколко седмици и са наблюдавали репетициите на състезателите. Водещите няма да бъдат заедно на сцената през цялото време. Докато Erik и Haddy ще се фокусират върху случващото се зад сцената и в „зелената стая”, Nadia ще следи гласуването. Тя е била жури на детската "Евровизия" през 2004 и е водила различни видове телевизионни шоута през последните 20 години. Erik сподели, че "Евровизия" 2010 ще бъде първият му опит във воденето на телевизионно шоу за всякаква публика, тъй като преди е водил детски предавания. Haddy е единствената от водещите, която е известна и като певица – издала е три албума.

След критиките за предвидимостта на гласуването преди няколко години, EBU внесе някои сериозни промени в начина, по който се избира победителят. Най-голямата промяна е от 2009, когато EBU предостави на професионално жури възможността да определи половината от резултата на финала. След одобрителната реакция на участниците, медиите и зрителите, беше решено да се даде и 50% дял на журито в решаването на изхода от полуфиналите.

В двата полуфинала, както и на финала, половината от резултата ще бъде определен от зрителите. Те могат да гласуват на полуфинала, в който участва тяхната държава. По време на финала зрителите от всичките 39 държави участнички могат да гласуват по телефона или с есемес. За пръв път на всяко от трите живи шоута зрителите могат да започнат да гласуват още по време на първата песен и до 15 минути след изпълнението на последната песен. Водещите ще обявяват началото и края на гласуването, а информация за неговия ход ще има на телевизионните екрани.

Пет държави се класират директно за финала: Франция, Германия, Испания, Великобритания и Норвегия. По време на първия полуфинал журито и зрителите във Франция, Германия и Испания също ще могат да дадат своя глас.

По време на втория полуфинал ще могат да гласуват зрителите и журито в Норвегия и Великобритания.