Международната интензивна програма пролетната Танцова работилница Dance It! традиционно завършва със заключителен спектакъл.

Както MySound.bg вече огласи, тази година той ще се проведе на сцената в аула "Максима", УАСГ, от 19.00 ч. на 13 април. В рамките на танцовата програма хореографите и преподаватели Пола Уебър (класически балет), Гери Абът (модерен танц), Маркъс Галанте (Бродуей джаз), Андреа Бър (хип-хоп), Петър Илиев (характерни танци) и Николина Карагеоргиева (класически балет, средно ниво), създават представление в различни танцови стилове, което отбелязва края на пролетното издание на работилницата и показва резултатите от нея. Представянето пред публика на дейността в едноседмичните ателиета е важна част от мисията на фондация "Танцово изкуство - Илиев", тъй като сценичната изява е момент от решаващо значение в развитието на всеки танцов артист.

Над 150 танцьори взеха участие в тазгодишното издание на пролетната Танцова работилница. Те са и изпълнителите във финалното представление Touch The Sky, дело на Андреа Бър. Енергичната и забавна танцова миниатюра е комбинация от различни стилове и техники в хип-хопа. Съоснователят и артистичен директор на Deeply Rooted Dance Theater в Чикаго - Гери Абът, казва за проекта: "Моята цел е да представя модерните техники, които мисля, че ще бъдат от ползва на съответната група". Това ще проличи и в хореографията му върху песента на Майкъл Джексън "Blue Gangsta".
 
Маркъс Галанте работи върху откъс от един от най-популярните мюзикъли, печелил десет награди "Тони" - A Chorus Line. От премиерата си на Бродуй през 1975, представлението с музика от Марвин Хамлиш и текстове от Едуард Клебан се играе над 6 000 пъти, което преди излизането на "Котките" е най-дълготрайно представяният мюзикъл в историята на Бродуей. Другата хореография на Маркъс Галанте е бразилска самба.

Професорът по балет и ръководител на катедра "Танц" в Университета на Мисури - Пола Уебър, е подготвила балетната миниатюра Plunk. Съвременният балет е вдъхновен от музиката на Морис Равел и от "новите" движения на танцьорите. "Танцьорите се превръщат в музика", казва за работата си Пола Уебър.

Петър Илиев, организатор на Dance It! (на снимката), подготвя танцово-музикалната разходка през времето "Изворът" по музика на Виторио Монти и Светослав Кърпаров.  Хип- хоп танцова школа uMove се присъединява с танца "Петък 13-ти", а Dance Station ще представят танго откъс. Николина Карагеоргиева подготвя напредналите балетни любители за "Класическа композиция".

Финалът на спектакъла ще бъде и моментът, в който четирима ще научат, че ще изкарат прекарат шест седмици в САЩ с пълна стипендия в Pacific Northwest Ballet, Сиатъл, Deeply Rooted Dance Theater, Чикаго и Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис.

Участниците в пролетната Танцова работилница (6 април - 12 април) работят в продължение на седмица с шест американски и български хореографи, които избират двама души със стипендия за класически балет, един стипендиант за модерен танц и един за хип-хоп. Подобна инициатива няма аналог в България.

Билети за спектакъла - в мрежата на Eventim.  Още - на:

Iliev Dance Art Foundation