Седмото издание на танцова работилница Dance It стартира убедително вчера.

Рекорден брой участници – над 160, от България, Македония, Турция и Сърбия, се включиха в класовете по класически балет, модерен балет, съвременен танц, хип- хоп и характерен танц.

Както MySound.bg вече извести, в рамките на интензивна едноседмична програма между 1 и 7 април включително всички регистрирани, професионалисти и напреднали аматьори, ще посещават майсторските класове, водени от световноизвестни инструктори и хореографи от САЩ. Интензивната програма ще завърши със спектакъл на 7 април в театър "София", в който всички участници ще презентират придобитите знания. Освен нови умения и техники, те ще се борят и за пет стипендии за обучение в известни училища и школи в САЩ, изцяло на разноски на фондация "Танцово изкуство – Илиев" и с подкрепата на фондация "Америка за България".

Информация за инструкторите на Dance It! 2013:

Тереза Рут Хауърд (на снимката): класически балет стил Баланчин; преподавател по танц в едни от най-известните и престижни училища в Щатите, сред които Alvin Ailey - The Ailey School, балетно училище Joffrey, танцовия театър на Харлем и Американския танцов фестивал, както и в различни институции, включително и в колежа Marymount Manhattan College, университетa за изкуствата, университета Hollins, Международната танцова асоциация и Music Arts & Show (MAS) в Милано. Тереза е един от основателите на танцовата компания Armitage Gone! Dance и е гост-артист в балета Complexions Contemporary и компанията Donald Byrd/The Group. Хауърд е и изявен писател и танцов критик. Пише за реномираните американски списания за танц Dance Magazine, Pointe Magazine и Dance Teacher и поддържа един от най-посещаваните блогове за танц Body Image (http://mybodymyimage.com).

Крисчън вон Хауърд: модерен балет; преподавател по танц и хореография в университета Virginia Commonwealth и в едно от най-престижнижните училища за танц – Алвин Ейли (Alvin Ailey School) в Ню Йорк. Вон Хауърд е танцувал в множество компании, сред които Footprints Dance Co., Fred Benjamin Dance Co., Daniel Gwirtzman Dance Co., Alpha Omega Theatrical Dance Co. и други. Негови хореографии са поставяни на различни места по света, включително Германия, Япония, Колумбия, Южна Корея, България.

Айо Джанийн Джаксън: джаз; бивш член на танцова компания Bill T. Jones/Arnie Zane и на балет Прельочай. Участвала е в известния мюзикъл Spider-Man: Turn Off Тhe Dark на Бродуей. Освен в компании, Айо изпълнява и собствени хореграфии. В портфолиото си има множество участия във филмови проекти, изяви на в опери и концерти. В момента Джаксън работи като асистент-хореограф на мюзикъла Superfly, режисиран от Бил T. Джоунс. Тя е изпълнявала собствена хореография на различни места в Ню Йорк като независимото пространство за съвременно изкуство PS 122, залата Aaron Davis Hall, танцовия център Dance Theater Workshop. Била е гост-преподавател в университета Hollins и в Калифорнийския университет в Ървайн (UCI). Айо Джаксън е носител на наградата Chris Helleman и на Специалния грант за проекти на фондацията Princess Grace Foundation. Танцувала е за френската звезда Милен Фармер в Париж. Работила е по различни проекти с режисьорката Джули Теймор, например филма "През Вселената" (Across Тhe Universe) и операта "Грендел" с режисьор Джули Теймор по хореография на Ангелин Прельочай и музика на Елиът Голдентал.

Андреа Бър: хип-хоп; професионален хип-хоп танцьор и сърежисьор на множество хип-хоп спектакли, сред които August Jackson Industrial в Лас Вегас, Poser’s LA, Carnival LA, шоуто на Cruz Control в Moore Theatre, Seattle Seahawks Halftime Show, Виетнамските музикални награди, премиерата на We Found Love на Риана (Rihanna) и Тhe Young Tanzsommer Austria Tour с Westlake Dance Center Performing Group. През лятото на 2012 става една от 8-те американски участнички в The Mobsters Way – шоуто на Monsters of Hip Hop, на чието турне в момента е асистент. Андреа работи и към танцовата агенция Go To Talent в Лос Анджелис и преподава в световноизвестните студиd за хип-хоп Debbie Reynnold’s, Millennium и Movement Lifestyle. Нейна хореография е избрана за Disneyland, Калифорния, и за RDADance America Festival.

Петър Илиев: характерен танц; фондация "Танцово изкуство – Илиев", София; Pacific Northwest Ballet, Сиатъл, и Ballet Chicago.

Танцова работилница Dance It! е единственият по рода си формат, който дава възможност на танцьорите у нас се докоснат до високия професионализъм и майсторство на хореографи от най-престижните училища и компании за танцови изкуства в света, като в същото време има изключитело практическа насоченост. Проектът традиционно се провежда всяка година, като е разделен на пролетна и есенна/лятна сесии. До момента се радва на все по-голям успех, като близо 200 участника станаха част от едноседмичните танцови маратони през 2013.

В края на проекта петима от най-добрите участници ще спечелят летни стипендии за обучение в САЩ, изцяло на разноски на фондация "Танцово изкуство – Илиев" и благодарение на финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".

"Танцово изкуство – Илиев" е организация с международна дейност, създадена през 2008 от Петър Илиев, български хореограф и преподавател от Чикаго, работещ в България и САЩ.

Екипът на фондацията вярва, че талантливите хора са национално богатство и търси всички възможности да подкрепя родните дарования по пътя на тяхното професионално израстване.

Още - на:

www.ilievdance.org