Най-доброто от рока напоследък! От английската соул певица, която доминира класациите през най-яката пробиваща група до следващите Wu-Tang Clan – списание  Rolling Stone представя абсолютния пътеводител за хората, местата и нещата, които управляват музиката днес.

В главните роли: Адел (Adele), Fleet Foxes, Odd Future, Дейнджър Маус, U2, Род Стюърт, Джеф Бек, Од Крю (Odd Crew), Пиромания и много други предлага новият брой на изданието, който е в продажба от днес.

Когато стане въпрос за Лейди Гага (Lady Gaga) няма средно положение – или я обичаш, или я мразиш. Ще разбереш от личната ѝ изповед как тя вярва, че има специална мисия на Земята – има моралното задължение да направи света едно по-добро място. Певицата се изживява като говорител на младите хора, които се чувстват потиснати и тормозени от средата си – от съученици, приятели или колеги. Като провокира закостенелите и често лицемерни морални постулати на обществото, Гага смело заявява: странността ти не може да бъде порок, защото такъв си се родил, бейби. Независимо от нападките, които се сипят срещу нея, – че популярността ѝ се дължи на цирка, който създава около себе си – колегите на певицата я приемат съвсем насериозно. В новия ѝ албум "Born This Way" участие вземат китаристът Брайън Май от Queen и саксофонистът Клaрънс Клемънс от E Street Band. На всички останали Лейди Гага казва: "Аз съм истински артист, който по стечение на обстоятелствата е станал поп изпълнител, и който винаги е искал да бъде поп звезда".

Как гневът, който подклаждаше единствената значима група, я разруши – прочети тайната история на Clash, най-великата пънк банда. Clash надживяха Секс Пистълс (Sex Pistols) и станаха въплъщение на пънка, а после изпревариха цялото движение със звуците и амбициите си, докато не настъпи фактическият край на бандата през 1983 година. Те застанаха зад най-дръзкия политически мироглед в историята на популярната музика, като надскочиха ограничените фикс идеи на английските пънк размирици и се изправиха пред пламтящата реалност на света отвън.

Светослав Витков, или Светльо от Хиподил, както навярно ще си остане в музикалната история на България, на пръв поглед изглежда поукротен. Преди няколко месеца навърши 40 години, обяви кандидатурата си за президент, издаде втори албум с новата си формация Светльо & Тhe Legends, ръководи школа по карате за деца и възрастни. Твърди, че вече предпочита кротко да се наслади на хубава храна, добро вино и приятна компания, отколкото да купонясва цяла нощ и да изпада в алкохолен делириум, както преди. Но това не е цялата истина. Витков продължава да прави концерти из цялата страна, да се среща със старите си фенове и да привлича нови, не спира да прави музика, да пише текстове и с крива усмивка признава, че си е все същият. И у теб ще останат малко съмнения, когато чуеш "Boli me G.Z." или "Месо на шиш" от новя му албум "IBAN". Бруталният цинизъм в тях може да ти дойде в излишък, още повече, че го произнася 40-годишен мъж, а не 20-годишен пънкар. Но пък в това си остава и чарът на Витков – да назовава нещата такива, каквито са, – като един истински говорител на истината.

През 2007 Пентагонът сключва договор на стойност 300 милиона долара с компанията AEY за доставка на огромно количество боеприпаси за афганистанската армия – пратката е жизненоважна за войната срещу тероризма и цялата външна политика на администрацията на Джордж Буш. Но зад абревиатурата AEY стоят може би най-необичайните търговци на оръжие, които някой може да си представи – две пристрастени към тревата хлапета на по 20 години от Маями, които по неведоми пътища са спечелили поръчката на Пентагона, надцаквайки мултимилионни международни корпорации. Двамата приятели навлизат в тъмния свят на търговията с оръжие, населен от безскрупулни трафиканти, източноевропейски мафиоти и всякакви главорези, които с готовност продават боеприпаси за предпочитаните от афганистанците руски оръжия (включително и произведени в България) на всеки купувач с достатъчно дълбок джоб. Започващата с огромни амбиции и завършваща в затвора история на Пакауз и Дивероли можеш да прочетеш в 21-я брой на Rolling Stone.

И още:
   Red Hot Chili Peppers
    Mike & The Mechanics
    Black Keys