Дискът на Пат Матини Груп (The Pat Metheny Group) "The Way Up" (2005) ще прозвучи в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. довечера. 

Формацията на звездния китарист е сред най-утвърдените в джаза, по същество е непроменена от 1977 насам, с множество албуми и турнета и с лесно разпознаваем музикален почерк.

Проектът "Тhe Way Up" обаче ярко се откроява. Групата, към която тук се включват Cuong Vu (тромпет), Antonio Sanchez (барабани) и Gregoire Maret (хармоника) в допълнение към основното ядро - Пат Матини (китара), Лайл Мейс (Lyle Mays) (клавишни инструменти) и Steve Rodby (контрабас и бас китара), се издига на ново равнище. "Прилича на писател на къси разкази, който изведнъж публикува епичен роман. В интерес на истината албумът "Secret Story" (1992) беляза първия им опит на музикантите да представят концептуален проект, припомня водещият Сергей Шишов, който вече представи тази продукция в "Картини"-те.

Дванадесетият студиен албум на групата е с продължителност 68 минути и се състои от една пиеса, разделена на четири отделни части, като виртуозността, богатството и сложността на конструкцията са зашеметяващи. През тази дължина на записа, като в добър роман, отделните теми и мотиви, дори най-малките детайли, се появяват взаимосвързани в целостта и смисъла на общия замисъл.

"Дискографията ни през годините е белязана от нашия интерес към по-дълги и детайлни форми. Този импулс да развиваме по-пълно идеите си и да следваме някаква обща тема ще откриете и в най-ранните проекти на Пат Матини Груп, но при по-новите ни албуми се превърна в много повече от намерение. По време на последното ни турне, най-вече с добавянето на барабаниста Антонио Санчез, осъзнахме, че нямаме ограничения колко далеч можем да стигнем в желанието си да разширим нещата не само стилово, но също и по отношение на формите, които представяхме. Мисля, че това беше водещо от доста време насам, но "The Way Up" съдържа композиционната цялост на една пиеса. Всяка част от структурата се поддържа и развива с течение на времето и има връзки между отделните елементи, които бавно се разкриват през цялата композиция. За мен този албум бе като създаването на игрален филм, представям си го като музикално пътешествие, а неговите настроения се редуват като сцени, зърнати от бързо движещи се превозни средства", обяснява Пат Матини.

Както MySound.bg извести, неговият първи концерт у нас предстои на 22 октомври.

"The Way Up" е пример и за това как технологиите и възможностите на едно модерно студио за звукозапис, с които иначе често се злоупотребява, в подходящи ръце може да бъдат използвани като художествен похват. Плътността, мащабът и обхватът от звуци, които синтезаторите и техниката на наслагване дават, са основа за музикантите да генерират в този албум абсолютна звукова необятност.

Матини понякога създава звучност за цял оркестър със своите китари, а друг път трогва с интимна лиричност, като тук личи влиянието на композиторите Steve Reich и Еберхард Вебер (Eberhard Weber).

Още - на:

http://www.kartiniotednaizlojba.com/

http://www.patmetheny.com/