Ник Кейв (Nick Cave) приветства всички свои почитатели в България чрез Невена Дишлиева-Кръстева от издателство "Прозорец", което пусна на литературния пазар у нас актуалната книга на барда - "Смъртта на Бъни Мънро".

Книгата бе полята подобаващо на стилно парти във Франкфурт миналия уикенд.

"Into Nick’s аrms", така - условно казано, протече празненството", каза за "MySound.bg" Кръстева.
 
"Представи си приятен неголям бар насред не особено забележима франкфуртска улица. Леко тайнствен със спуснатите щори. В 18.15 отпред започват да се роят таксита и от тях излизат хора с вид на... издатели. Как изглежда издателят? Ами точно като читател, само че с повече книги в чантата. В случая книгите са на Ник Кейв. Трийсет и двама издатели с трийсет и две книги. Сред тях и българското издание на „Смъртта на Бъни Мънро”", започна разказа си тя.

Както вече съобщихме, творбата бе представена в София само седмица преди Франкфуртския панаир на книгата.

"Good timing. Строгостта и приличното поведение са само до входа, където се „пресяват” гостите – на поканата пише “strictly by invitation” и наистина е така. Освен въпросните трийсет и двама издатели са поканени само шепа немски журналисти плюс неколцина представители на Панаира на книгата – толкова", подчерта Невена.
 
"Всъщност Ник Кейв не е единствената звезда на вечерта. Абсолютно непогрешимо се усеща присъствието на още една харизматична личност - Джейми Бинг. Кой е Джейми? Един от най-успешните издатели във Великобритания, благодарение на когото са публикувани не само изключително успешни романи, но и такива, създали тенденции в издателския бизнес; чаровник със заразителна усмивка, в чиято уста и най-тежкият проблем изглежда решим и неважен; човек, в чиято ценностна система ентусиазмът, енергичността и субективното отношение са залог за успех. Всичко това личи в няколкото думи, с които открива вечерта. Говори с лекота, шегува се, не цензурира изразите си, просто е себе си и разказва със сърце какво е да издадеш книга почти едновременно в толкова много страни по света и да я превърнеш в събитие, при това в година на „криза”.

"След което Негово величество мистър Кейв тотално разбива и бездруго замаяната от емоции публика, като чете кратък откъс от романа си, но го прави като за „свои хора” – със страст и кеф, с драматични паузи и подметнати между думите закачки. Велик", не скри възхищението си Невена.

„Трудно е да си добър в този свят”, казва Бъни, героят на Ник, но след такава вечер е някак по-постижимо. Гостите си тръгват с по една мостричка на крем за ръце с щампована отгоре корица на романа. Защо точно крем? Прочетете „Смъртта на Бъни Мънро” и ще разберете.
 
Ник Кейв е сред гигантите на световната музикална сцена. А и на литературната.

Оттам нататък вечерта е непринудена, щедра на пиене и музика.

Очаквай в рубриката "Спечели с "MySound.bg" два екземпляра на книгата"Смъртта на Бъни Мънро" наскоро.