Ирландската група U2 пусна новия си албум, наречен "Songs Оf Innocence", внезапно за над 500 милиона потребители в 119 държави на интернет магазина iTunes на компанията Apple на 9 септември.  

С това рокаджиите осъществиха най-мащабното издаване на звукозапис в историята на музиката, като се включиха в презентацията на новите продукти на американския технологичен гигант в Купертино, Калифорния - два нови iPhone-a, смартчасовник и мобилна разплащателна система, поясняват световните агенции.

Както MySound.bg вече огласи, 13-ият студиен диск на знаменитата банда бе очакван в края на годината. На 2 февруари 2014 за дигитален даунлоуд бе предоставена песента "Invisible" - с анонс, че това е първата готова песен от новия проект, но не и официален пилотен сингъл от него.

Боно и Ко. изпълниха новия си сингъл "The Miracle (Оf Joey Ramone)" преди генералният директор на Apple Тим Кук да обяви, че "Songs Оf Innocence" е достъпен безплатно за стотиците милиони потребители на iTunes.

Заради безплатното предоставяне на новите парчета на култовата банда в интернет,  дискът няма да бъде разглеждан от "Нилсен Саунд Скан", чието задължение е да следят официалните продажби на музикални продукти, без тези, които се предлагат безплатно.

Същевременно от звукозаписната компания Interscope Records известиха, че албумът ще бъде пуснат в масова продажба на 14 октомври. Новият проект на ирландските рокаджии също така ще може да влезе в чартовете на Billboard едва след октомврийското му издаване.

"Songs Оf Innocence" ще пропусне периода за разглеждане за наградите "Грами", който продължава от 1 октомври 2013 до 30 септември 2014, но е валиден само за "комерсиално издадени" дискове.

Същото се случи през юли миналата година с албума "Magna Carta Holy Grail" на американския рапър Jay-Z, който го пусна безплатно за собствениците на телефони Samsung. Малко по-късно и неговата съпруга Бионсе изненадващо предостави онлайн новия си проект, от който се продадоха почти 830 000 копия за по-малко от три дни, припомнят световните масмедии.

Коментарите за "Songs Оf Innocence" - първи проект на бандата след "No Line On The Horizon", са, че начинът, по който бе направена премиерата му оставя усещането за силен комерсиализъм и потвърждение на правилото, че в наши дни албумите са се превърнали просто в промоция на предстоящо турне. За U2 то започва догодина, отбелязва Reuters.

За музикалните достойнства на новите парчета отзивите - меко казано, също не са блестящи. Общото мнение, че от ирландците се е очаквало повече, да са по-смели и в мелодиите, и в текстовете. Тук-там има някои забележителни моменти, но като цяло остава впечатлението, че "искаме да чуем нещо по-директно - лично и политически - обаче всичко е доста по-сдържано и групата сякаш не търси нещо ново и не крачи напред, а залага на добре улегналата почва на старата слава", коментира Guardian.

Прогнозите на MySound.bg са, че, въпреки спорните коменатари и оценки, "Songs Оf Innocence" ще е - най-малкото, в номинациите за следващите отличия "Грами" (Grammy).  

U2!... знаете как e...!

Да кихнат, и от небето падат златни грамофончета.