"Времето не оставя никакви плодове на дървото"
John Mayer, "You're Gonna Live Forever In Me"

Стиховете от последния албум "The Search Of Everything" ("Търсене на всичко") на певеца, китариста, композитора и продуцента John Mayer показват съществена разлика от образа на плейбоя хубавец, заемал близо десетилетие първите страници на жълтите издания. Те документират многобройните му връзки с жени, сред които Katy Perry, Kim Kardashian, Taylor Swift, Jennifer Aniston, Cameron Diaz, Jessica Simpson, Jennifer Love Hewitt и т.н., скандалните му подробни описания на практиките му за мастурбация, използвайки фразата "сексуален напалм" и отнасящи се до неговата мъжка анатомия с определението "бяло превъзходство".

Всъщност става дума за виртуозен китарист, когото знаем от съвместните му участия с такива блус музиканти като Buddy Guy, B.B. King и Eric Clapton, с джаз легендите John Scofield и Herbie Hancock, за автор на мегахитове със софт-рок, носител на 7 отличия "Грами", любимец на развлекателната индустрия с повече от 30 милиона продажби по цял свят. След медийната вихрушка срещу него, довела до яростен остракизъм за расова и сексуална дискриминация, и два несполучливи албума, John Mayer си налага изгнание от светските хроникьори в продължение на 4 години, за да се появи в различна светлина с високобюджетен поп-рок проект, чиято главна цел е да бъде чут, а не продаден.  

Тук ще открием откровен поглед към универсалните истини за живота и загубата на някой, който те е накарал да се обърнеш с по-честен поглед към себе си. Макар и да не е казано в прав текст, разбираме, че става дума за отношенията на John Mayer с Katy Perry. Ето какво пише музикантът в Twitter един ден преди издаването на албума през 2017 г.: "Това е краят на една ера от август 2014 до април 2017 г. Направих този албум за теб. Можеш да чуеш, да видиш и да доловиш себе си в тези песни".
 
Но тематиката на албума не е посветена само на скорошната му раздяла с Katy Perry, най-добрите песни се отнасят до нещата от живота, които не можем да контролираме, от раждането до емоционалното ни съзряване. Ето какво разказва помъдрелият John Mayer: "Най-голямото престъпление за един творец е да не бъде искрен. Започнах да пиша стиховете за "Търсене на всичко" в банята. Няколко дни пиша, няколко дни – не. Повечето дни не. Продължих да съчинявам всички тези текстове и точно преди да приключа ми изплува фразата "и безкрайното търсене на всичко". Видя ми се доста на място, макар и дръзко, и звучи като че ли трябва да бъде релефно набрано върху гигантска книга, която двама души не могат да носят. Мислех си, че наистина в момента обобщавам всичко в живота си или всичко в живота ми от деня, в който се родих. Беше като да гледаш нещо отвъд хоризонта и да тръгваш с мисълта "Какво е това? Искам да се забъркам в него. Искам да вляза в него, искам да го направя". Така че, за добро или лошо, винаги съм правил всичко по този начин и мисля, че в дадения момент от живота ми, в който съм сега, този албум е за да разбера за какво съм на този свят и за какво не съм.

В музикално отношение тук ще откриете различни песни, така че не всичко звучи в един стил, по-скоро е някаква смесица. Искам за всяка песен да може да се каже "Това също е добро". И това е малко като да съм различен певец във всяка песен. Понякога пея с фалцет, в други дори не звуча като себе си. Понякога пея блус, понякога пея кънтри. Това е като да опитвате от всичко по малко", завършва John Mayer.

Пуснат на музикалния пазар с предварително издадени две "вълни" от ЕР-та, албумът бележи завръщането на John Mayer в нов ипостас, с който оглавява класацията US Billboard Top Rock Albums и заема второ място в US Billboard 200.

Този албум, записан с участието на звезден състав музиканти като Al Jardine и Matt Jardine (Beach Boys), Sheryl Crow, Steve Jordan и Pino Palladino, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 3 август, след новините в 21.00 ч.