Групата OK Go, която ни достави “Here It Goes Again” - най-гледаното видео на десетилетието (дори семейство Симпсън му направиха пародия), се завръща.

Квартетът, който никога не е почивал на стари лаври, се подготвя да нагази във всяка територия, само не и вече позната. Всичко това ще се случи в новия албум "Of The Blue Colour Of The Sky", който ще излезе на 12 януари чрез "Capitol Records"/ "EMI", за България – в каталога на "Анимато Мюзик".

Проектът съдържа 13 изпълнения и е дългочаканият наследник на бурно признатия им "Oh No", от който излезе видеото, наградено с ("Grammy")"Грами" през 2007 - “Here It Goes Again“. Кадрите регистрираха толкова гледания, че помогнаха на тогава все още прохождащия "YouTube" да се превърне в институция. "Of The Blue Colour of the Sky" е сред най-обсъжданите предварително премиери. Според Деймиън Кълаш (Damian Kulash), новият албум е много различен от предишните творби на формацията.

“Не толкова посоката е различна. Мисля, че просто изразходвахме китарните си идеи от тийн периода ни и сега се влияем повече от корените си. Има много от "Purple Rain" в този албум – нещо, което не съм спирал да слушам, откакто бях на 11.”

Кълаш добавя също, че заглавието на новия диски два от една книга от 1876, описваща теория, според която синята светлина лекува всякакъв тип болести. Както може и да се очаква от продукция, повлияна от Принс, и чудати учени от 19 век, той е едновременно танцувален и съзерцателен;  интроспективен и сюрреалистичен.

Сред траковете изпъква парче за Земята преди да стане кръгла, изпято от името на човек, който може да се мести в пространството, благодарние на мисълта си; с много от груува, който и преди OK са ни доставяли. “Започнахме тези парчета с груув. В началото бяха само на основата на емоция, без припеви или идеи за текст, след това всичко се насложи”, разказва Кълаш.
 
След "Oh No" от 2005, записано почти на живо и с минимална преработка след това, и EP от 2008 "You’re Not Alone" с участието на тромбон бандата Бонерама - и в подкрепа на жертвите на урагана Катрина, този нов звук сега идва като изоставяне на всичко до момента.

Фънкарски парчета като “Skyscrapers”, “All Is Lost”, “White Knuckles” и вдъхновеното от ПринсWTF?” показват неудържимите приключенски подводни води в диска. „Това е най-многопластовият ни албум”, категоричен е Деймиън.

Продуциран е от (екс-Mercury Rev) Дейвид Фридман (Flaming Lips, MGMT). А Деймиън потвърждава изключителния му стил на работа в неговото усамотено студио във Фредония, Ню Йорк. „Бяхме там, за да работим, през цялото време валеше сняг и ние просто живеехме единствено и само с песните. Трябваше да караш 15 минути, за да отидеш някъде да пиеш кафе”, спомня си той.

Изумително, идеите на бандата за парчета са над сто.

Разбира се, Кълаш също така се занимава и с различни други активности – като това да свидетелства в подкрепа на Интернет неутралитета пред Конгреса. Той и Анди Рос от бандата се срещат с лидери на Капитолия през пролетта на 2008 в защита на същата кауза. Съставът се вижда по повода и с Барак Обама - тогава още  кандидат-президент, за разговор относно спектъра на ограничителните мерки за достъп на онлайн практиките и други въпроси. Междувременно OK Go се появяват и в реклами, подкрепащи Обама.

Четиримата не спират да концертират (31 месеца последователно, на пет континента) и да събират пари за културната и музикална общност на Ню Орлийнс, пострадала след урагана Катрина. Усилията им заедно с Бонерама помагат за повече от половината сума за нов дом на соул легендата АлCarnival TimeДжонсън.

Деймиън и останалите нямат тръпение да видят реакциите на феновете след като "Of Тhe Blue Colour Оf Тhe Sky" излезе официално.

“Мисля, че звучи повече като нас от всичко, което сме правили досега. Много повече е музиката, която звучи в главата ми, онази, която се опитвам да изкарам толкова много време. Дискът е противоречив, какъвто съм и аз. Едновременно е най-тъжният, и най-изпълненият с надежда албум, който сме правили. И също най-танцувалният и най-мъдрият”, завършва Кълаш.

Другите в бандата са Тим Нордуинд, Дан Конопка и Анди Рос.

Още на:

www.okgo.net

www.myspace.com/okgo