Свалянето на музикални файлове от интернет противодейства на глобалното затопляне, съобщи "Асошиейтед Прес", цитирайки Американския институт на потребителя.

В проведено от негови експерти изследване се твърди, че свалянето на музика от интернет помага в борбата с емисиите на парникови газове, пише в. "24 часа".

Авторите на анализа се опират на проста логика.

През 1997 в САЩ са били продадени около 1.1 милиард аудиокасети, компактдискове и видеокасети с музика.

Като се има предвид динамиката на търсене на записи, миналата година би трябвало броят на продадените носители да е бил 1.8 милиарда.

И това би било наистина така, ако не беше мр3 технологията, която направи възможно свалянето на музиката от интернет и бързо получи широко разпространение.

За да си купи CD, потребителят трябва да отиде до магазина, да плати там и да се върне у дома.

Като отчитат гъстотата на музикалните магазини в САЩ, изследователите установили, че за едно десетилетие благодарение на мр3 формата са спестени 13 милиарда километра пътуване с автомобили, или с други думи, в атмосферата са изхвърлени 17.6 милиона тона парникови газове по-малко.

В допълнение, ако се предположи, че при едно посещение в магазина потребителите биха купили два компактдиска, то за десет години благодарение на спестените пластмасови опаковки количеството на отделните парникови газове е с 23.6 милиона тона по-малко, тъй като за производството им се хабят много енергия и петрол.