11.11.11 се оказва чудесна дата за света.

Или поне за онази част от него, която все още е съхранила сетивата си за възприемане на истинска, неподправена и въздействаща музика.

Дебютният албум на Оркестър Мезе - "Селски фънк", е в глобалната музикална мрежа от днес.

Премиерата на формацията, оглавена от българския композитор и пианист Милен Киров, ще се състои в тузарския Key Club в Холивуд тази вечер, научи MySound.bg от корифея на клавишните.

Специални гости на събитието ще бъдат David K’noup Tomopoulos, вокалист на мултинационалните авангарадисти Viza, и сръбският китарен маестро Мирослав Тадич (Miroslav Tadic). "Очакваме купон над два часа, каквито сме си импровизатори", довери Киров, който живее в Лос Анджелис в последните 15 години.

Както вече информирахме, слушателите на предаването "Картини от една изложба" (програма "Хоризонт" по БНР) бяха първите в света, които наскоро се запознаха с 10-е парчета в диска. Той е в каталога на Luta Rakia Music, а у нас ще се появи чрез лейбъла "Кукер Мюзик".

С ансамбъла си Милен създава ново уникално стилово звучене, което той нарича селски фънк (Peasant Funk) – смесица от български и балкански фолклор, американски фънк от 70-е години на миналия век и американски джаз, блус и соул. За уникалното звучене на Оркестър Мезе спомага и интернационалният състав от 10 момчета и 1 момиче - Милен и брат му Пламен (барабани) са от Пловдив, Хана Ариста (вокал) е родена в Бостън, Масачузетс, но притежава италиански паспорт, китаристът Юнус е родом в Сан Франциско, Калифорния, но родителите му са от Измир, Турция, а савият той е с турско гражданство. Басистът Бен е от Нова Зеландия, тромбонистът Морган - от Канада, а останалите момчета са от САЩ.

"Музика, която докосва хората, се прави само от артисти, които обичат музиката – с необременен поглед. И много образовани", коментира българският продуцент на проекта - Иво Христов, чиято компания "Кукер Мюзик" отбеляза своя 10-годишен славен юбилей с албума "Кукер" на Бalkansky през 2009.

"Нашата 6-членна брас секция не е с познатия звук на "цигански духов оркестър", а по-скоро се стремим към саунда на класическия фънк и джаз биг бенд на формации като Tower Of Power, Ърт, Уинд енд Файър (Earth, Wind & Fire) и Дизи Гилеспи (Dizzy Gillespie). В съчетанието на мощната ритъм секция с гласа на Хана Ариста ще откриете нов и различен звук. Всички композиции и аранжименти на фолклорни песни и мелодии в диска са обединени от саунда на този селски фънк и така ще можете да доловите усещането за единство и програмност на албума, въпреки че са използвани различни музикални теми, размери и стилове", обяснява  музикантът.

Милен Киров (Mee-len) - пианист, композитор и аранжор, е син на гъдуларя, професор д-р Тодор Киров. Завършва музикалната гимназия "Димитър Петков" в родния си град през 1996, следва в Московската консерватория, учи пиано в Лас Вегас, а накрая - и в Калифорнийския институт по изкуствата в Лос Анджелис (CalArts). Автор е на много саундтраци към филми и театрални постановки, между които и драматичната постановка "Бечня", представена в Hudson TheatrеХоливуд, най-добрия и търсен малък театър в Лос Анджелис.

Киров придоби популярност от участието си в проектите Bulgarian Moonshine Co. и A.I. (абревиатура от Artificial Intelligence) за албума "Sex & Robots" (2007), където дава воля на своите електро-рок експерименти.

Българинът гостува в проекта на Пери ФарелСатълайт Парти (Satellite Party), за парчето "Wish Upon A Dog Star" от диска "Ultra Payloaded" (2007).

Още - на:

www.peasantfunk.com

www.reverbnation.com/orkestarmeze

www.facebook.com/orkestarMEZE