Главно естрада ще звучи и тази година на конкурса "Бургас и морето", който ще се проведе в морския град на 1 и 2 август.

Организатор е местната община.

През цедката на журито са минали 15 песни, отпадналите са 47. По регламент комисията е трябвало да допусне 12, но са класирани още 3. Голямата награда е 20 000 лв., но хонорари за пеенето, композицията, текста и аранжимента ще получат всички автори на 15-е конкурсни парчета. Бюджетът на "Бургас и морето" 2009, определен от крайморското кметство, е 230 000 лв., писа "Труд".

Сред фаворитите са Силвия Кацарова и Васил Найденов, които отново ще направят дует. Всички песни, които двамата са изпълнили досега - "Огън от любов", "Всичко е любов", "Моля се", "Живееш в мен", са сред любимите хитове на поколения българи, отбелязва изданието.

Новата им песен се нарича "Летя" и е по музика на щерката на Силвия - Теди Кацарова. В изпълнението се включва и детската вокална група Бон-бон.

В музикалното дерби ще се включат още новите любимци на Стефан Диомов - група 5 сезона. Те, естествено, ще се представят с песен по музика и текст на своя ментор - "Танц с вечерния дъжд". Пред микрофона ще застане и синът на Ваня Костова от Тоника - Боян Михайлов. С балада ще се състезава половинката на Гибона - Камелия Воче. На сцената на "Бургас и морето" с нови изпъления ще излязат още Кристина Димитрова, Б.Т.Р., Сунай Чалъков, протежето на Лили Иванова - Ники Манолов, и др.

Победителят ще бъде определен след гласуване на жури и публика.

За първо място за отредени 20 000 лв., за второ - 6 000 лв. Според регламента парите от наградата се разделят така: 40 процента от нея са за музиканта, по 20 процента - за текста, аранжимента и изпълнителя.

Хонорари ще получат и всички автори на 15-е песни - 700 лв., за всеки композитор, 400 лв. за текст, 600 лв. за аранжимент, 400 лв. за изпълнение, 600 лв. за дует или група.