Стайко Стайков – рок и джаз музикант, композитор, продуцент, аранжор, е починал на 17 април, губейки битката с рака.

След кончината на Петър Петров-Парчето това е втората тежка загуба за русенската, а и за българската джаз сцена, коментират в гилдията.

Баскитаристът си отиде от онкологично заболяване, малко преди 63-ия си рожден ден. Музикантът ни напусна няколко дни след проведения в Голямата зала на Доходното здание в Русе благотворителен концерт "Приятели за Стайко", на който бяха събрани около 6 000 лева за продължаване на неговото лечение.

В проявата,  организирана от сдружение BlueZZ фест, се изявиха Васил Петров и Ангел Заберски, а сред публиката бяха Валди Тотев, Пламен Мирчев-Мирона, както и много други приятели и музиканти, желаещи да дадат своя принос в борбата на Стайко с коварното заболяване.

Русенската общественост се сбогува със своя съгражданин вчера.

Стайко Стайков е роден е в Русе през 1950, завършва Музикалното училище и Българска държавна консерватория. Основоположник на рок група Кукери през 1972, в която свири до 1976.

След завръщането си в Русе работи като диригент в бюро "Естрада", зам.-директор на дирекция "Музика", изпълнителен прозуцент в Телевизионен център-Русе, свири в джаз формация Русе. Сред съоснователите на сдружение BlueZZ фест и негов художествен директор.  

Работил е с най-известните джаз музиканти в България – легендата Петър Петров – Парчето, Теодосий Спасов, Антони Дончев, Ачо Заберски, Христо Йоцов, Йълдъз Ибрахимова, Стефка Оникян, Камелия Тодорова, Васил Петров, Хилда Казасян, Христо Йоцов и много други.

Басистът издаде солов си албум - "Silhouettes", през 2001.

"Харесвам всички музикални жанрове и затова с голямо вдъхновение и удоволствие пишех всякаква музика – за театър, за телевизията, рок балет за операта и др. Преживяването е невероятно. Все едно, че навлизам и откривам нови светове", споделя Стайков в едно от последните си интервюта, дадено за в. "Бряг".