Йън Макдоналд (Ian McDonald), основателят на Форинър (Foreigner) и Кинг Кримсън (King Crimson), почина на 75-годишна възраст в Ню Йорк в сряда, 9 февруари, извести BBC, позовавайки се на публикация на сина на покойния във Фейсбук.

Британският мултиинструменталист, композитор и продуцент "издъхна мирно в дома си,  заобиколен от своето семейството си", според неговия агент, цитиран от "Гардиън". Причините за кончината на музиканта не се съобщават, но той водеше дългогодишна битка с рака.

"Невероятно смел и никога не губеше добротата и чувството си за хумор, дори в трудни ситуации. Баща ми беше брилянтен интуитивен музикант, нежна душа и прекрасен баща. Той ще живее вечно чрез прекрасната си музика и своите фенове. Благодаря на всички ви", написа Макс Макдоналд.

Йън Макдоналд участва в основаването на прогресив рок флагманите Кинг Кримсън през 1969 г.  и на Форинър през 1976 г. Роденият в Остърли, Мидълсекс, през 1946 година свири на китара като тийнейджър. Впоследствие овладява и други инструменти - кийборд, флейта, кларнет и саксофон, основно като музикант в британската армия.

Той е основният композитор зад творчеството на създадената в Дорсет формация Кинг Кримсън, която се изстрелва в звездна орбита още с дебюта си "In Тhe Court Оf Тhe Crimson King" - шедьовър в прогресив рока, издаден две години по-късно и вече половин век все така еталон в жанра. В това произведение рокът се преплита с елементи на джаз, класическа и симфонична музика. Легендарната тава е на второ място в списъка на "Ролинг стоун" за  50-те най-велики прогресив рок албуми на всички времена. Пътят на Макдоналд в този състав обаче почти свършва тук. Турне в САЩ и сблъсък за визията на групата стават причина последната им съвместна изява да е през декември 1969 година. Заедно с барабаниста Майкъл Джайлс напускат и се събират в собствен проект.

Още около създаването на втория си тръгва и трети от съоснователите - покойният вече Грегъри Лейк (по-късно основал Emerson, Lake Аnd Palmer). Макдоналд  се връща в групата, но превръщането ѝ в проект на Робърт Фрип към средата на десетилетието и обявяването на "пауза" в работата го повежда по друг път. Той основава така обичаната и в България банда Форинър (трима американци и трима англичани) (на снимката вдясно) заедно с британския китарист Мик Джоунс. Но е уволнен тъкмо от него в сблъсък за надмощие през 1980 година.

Още в първия едноименен албум Макдоналд е съавтор и копродуцент на трите сингъла - хитовете "Feels Like Тhe First Time", "Cold Аs Ice" и "Long, Long Way From Home" в Съединените щати. Някои от тях пробиват в континентална Европа, Австралия и Канада, макар и с по-скромен успех - във Великобритания.

Първия си солов албум издава едва през 1999 г. Honey West е проектът, създаден през 2017 година, в който влиза и синът му Максуел.

Йън Макдоналд е още автор на саундтраци за телевизионни продукции (Success Stories with Bruce Jenner (1987) и видеоигри (Wachenröder (1998).

Снимка: honeywestmusic.com