Китаристът на Dire Straits Джак Сони (Jack Sonni) почина на 68-годишна възраст, стана ясно от съобщение на групата.

В него е поместена черно-бяла снимка на Сони и красноречивият текст "Почивай в мир, Джак Сони. Ще ни липсваш толкова много, но си завинаги с нас". Причината за кончината не е обявена. Оказва се, че китаристът е страдал от здравословни проблеми от известно време, но не се уточнява какви по-точно.

"Скъпи фенове, за съжаление Джак Сони няма да може да участва в следващите ни концерти заради здравословни проблеми. Джак, да оздравяваш скоро, чакаме те!", се казва в публикувано само преди дни съобщение, с което групата обявява, че ще настъпят някои проблеми за предстоящите ѝ концерти с формацията Dire Straits Legacy.

Сони често беше наричан "другия китарист" в Dire Straits - бандата, основана от Марк и Дейвид Нопфлър, Джон Илсли и Пик Уидърс през 1977 година. От този момент кариерата му в световната музика тръгва нагоре.

Той се запознава с братята Нопфлър, докато работи в музикален магазин в Манхатън, а по-късно пътува до Лондон, за да посети дома им. Поканен е да се присъедини към групата през 1984 г. и е в състава ѝ, когато албумът "Brothers In Arms" (1985). постига световно признание. Той успява да се задържи цели 14 непоследователни седмици на първо място в класацията за най-слушани албуми във Великобритания. В чарта Billboard 200 изкара 9 седмици на пиковата позиция. От "Brothers In Arms" са някои от най-известните хитове на Dire Straits, включително "Walk Of Life", "Money For Nothing" (който обезсмърти фразата "I want my MTV") и едноименният "Brothers In Arms".

Джак Сони свири както в албума, така и в турнето в негова подкрепа. Той взе участие и въ формацията Ди Ес Ел Легаси, основана от музиканти, свирили и записвали с Дайър стрейтс през годините. 

Основа и собствения си проект The Leisure Class.

Снимка: Фейсбук