Вълшебният етноджаз на Милена Караджова и Веселин Койчев квартет ще звучи от 22.00 ч. на най-новата музикална сцена - Sofia Live Club, на 26 юли. Събитието е организирано от  Джаз FM радио и клуба.

Изпълнителите ще представят проекта си "Пробуждане" – седем родопски народни песни, почувствани през очарованието на джаз музиката. Резултатът е благословен с усещането за завършеност и дълбочина. Една от причините за това, както обяснява джазменът Веселин Койчев, е, че родопският фолклор е построен върху пентатоничната скала, близка до скалата за импровизацията в рока и джаза. Основното обаче е искреното преживяване на красивата традиционна музика, която музикантите докосват с обич.

Зад работата по проекта „Пробуждане” за Милена Караджова стои любовта й към джаза и фолклора и желанието да общува с хората именно чрез тях. Решението за това взема, докато в продължение на месеци е обездвижена след инцидент. „Имах много време да премисля как да продължа нататък живота си и застъпвам ли се за това, което сърцето ми мечтае. Тогава изникна с крясък желанието ми да се споделям с хората, като пея,” раказва Милена Караджова. Тя е очарована от Родопите и богатството, което планината пази, съхранила думи, които звучат мило и интимно, като „майчинко”. „В тези песни мощно звучи силата на Родопите. С тях се чувствам много стабилна и приземена,” споделя още певицата.

Песните в проекта са някои от най-често изпълняваните в тази планина: „Девойко, мари хубава”, „Бела съм, бела, юначе”, „Листни са, горо!”,А бре, юначе!”,Подзим съм, мале”, „Мома е мома родила”, „Момне ле, мари хубава”. С тях са илюстрирани различните моменти от първата половина от деня – от предутринта до предиобеда. Естествено е този проект да има продължение и Милена вече работи върху него.

Музикантите от Веселин Койчев квартет са също толкова подвластни на родопския фолклор и джаза. Веселин Койчев (китара и перкусии) твори в двата стила повече от 15 години. Той е работил с Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Дарин Бърнев. Той е част от легендарната формация Бели, зелени, червени, откъдето е и още един член на квартета – Иван Енев (барабани и перкусии). Дичо Ников е кларнетист, наследил дарбата от баща си и от дядо си. Четвъртият музикант в групата е Александър Леков (бас) – един от най-търсените за участие в различни проекти инструменталисти. Аранжиментите на всички композиции са на Веселин Койчев. Преди няколко години той издаде друг етноджаз албум, записан с пловдивския фолклорен квартет Вай дудулей.

Милена Караджова вече има първите впечатления от представянето на "Пробуждане" пред публика. Тази пролет тя остави без дъх и със сълзи в очите публиката в село Бела речка на традиционния фестивал "Козе мляко". След това слушателите в Белгия също бяха развълнувани от тази музика на фолклорния фестивал в Лиеж.

Билетите са на цена от 10 лева.

Албумът "Пробуждане" е на музикалния пазар от "Рива Саунд". По време на концерта той ще може да бъде закупен с отстъпка на място в Sofia Live Club.

Той е създаден на основата на 7 народни песни от Родопа планина, устояла на динамичните метаморфози на съвременния живот. Запазила е древния език на песните, които с характерната си мелодика създават усещане за необятност, сила и свобода.

Поставяйки темата за пробуждането на деня, проектът препраща послание за човешкото духовно пробуждане, за осъзнаването, че всеки ден може да бъде ново начало.