Албумът "Grandine Il Vento" (или "Поздрави за вятъра") на Ренесанс (Renaissance) ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" на БНР в събота, 8 март, след новините в 21.00 часа.
 
Подготовката на тринайсетия студиен албум на британската прогресив рок група започва през 2009, когато музикантите отново се събират след издаването на албума "Tuscany" през 2001, но е съпроводена от решаването на множество проблеми.

Промените в пазарната ситуация карат големите фирми в музикалния бизнес да загубят интерес към издаването на нов техен албум и вместо това предпочитат да тиражират старите заглавия от каталога на именитата формация, от което обаче музикантите получават мизерни приходи.

След дълги и неуспешни преговори с фирмите китаристът Michael Dunford и певицата с 5-октавен глас Annie Haslam тръгват по пътя на пряк контакт със своите привърженици за финансиране на новия им проект. За целта в началото на 2012 се обръщат към платформата Kickstarter, успяват да привлекат 860 съмишленици и да съберат дори двойно повече пари, отколкото първоначално са заявили за необходими.

С това успешно начало двамата започват работа, при която се налагат известни технологични промени в сравнение с предишните албуми на бандата, когато текстовете са писани предимно от Betty Thatcher. Процесът протича обикновено така: най-напред Michael композира музиката, помества я в софтуера Garage Band и я изпраща на Annie, която започва работа върху текста. След няколко обменяния между двамата песента се оформя и те я представят на другите членове на групата по време на записите в студиото на пианиста Rave Tesar.

Междувременно Annie започва да изпитва силни болки в гръбначния стълб и това кара музикантите да отменят част от планираното турне в Северна Америка и тъкмо тя се възстановява, идва нова загуба: Michael получава масиран мозъчен кръвоизлив и умира след като е записал преди това всички свои партии за албума.

Групата решава да продължи работа и да завърши проекта в негова чест. И това е наистина добър диск, в който те отново рисуват звукови картини и ни повеждат към неизказаното.

Темите на песните са посветени на Леонардо да Винчи и величието на Майката Земя, бродим с тях из джунглите в Бразилия и африканските села и слушаме вечната приказка за любовта, обяснява водещият на Картини-те Сергей Шишов.