В България се появи първото учебно DVD за свирене на барабани.

То е озаглавено “Барабаните: Технически и музикално-естетически аспекти”. В рамките на час и половина се разглежда комплекта барабани както от техническата му страна, така и от гледна точка на неговите място и роля в съвременната музика.

Автор на проекта е барабанистът на група Те - Венко Поромански. Информацията, поместена в това DVD, ще е полезна както за тези, които от скоро се занимават с ударни инструменти, така и за по-напреднали.

DVD-то е продуцирано от Нов български университет, с партньорството на "Динакорд" - България, и списание "ProTechnica".
 
В началото Венко Поромански демонстрира някои от основните технически упражнения, които са важни и полезни за всички барабанисти. След което студентът на Венко от Нов български университет - Теодор Янков, практикуващ барабанист и тонрежисьор, предлага интересни идеи и начини за постигане на качествен звук.

В третата част, алтернативното лице Деян ДрагиевДаката, свири и говори за неговия начин на работа и подход към инструмента.

Накрая се навлиза в абстрактния свят на музикално–естетическите аспекти при свиренето на барабани и взаимодействието им с останалите инструменти.

В DVD-то вземат участие известни български музиканти като Ясен Велчев (кийборди) и Ивайло Звездомиров (бас) - и двамата от Те, както и китаристът Иван Лечев (ФСБ).

Те споделят техните виждания за барабаните като музикален инструмент.

Ето какво казва големият български барабанист Стоян Янкулов-Стунджи за проекта: „Поздравления! Много се радвам, че това се направи в България. Като гледах DVD-то си мислех, че ако трябва да избирам между това да си пусна чуждестранен видео-урок, или този, при наличието вече на този, ще си пусна този. Говори се на български и материалът поднесен много достъпно, организирано и ясно. Това видео определено ще бъде полезно за младите музиканти, барабанистите, които искат да свирят и да се учат в България...”
 
Презентацията на наръчника ще се състои "YAMAHA Drumcenter" на ул. "Г.С. Раковски" № 138 (ъгъла с "Аспарух"), София, от 19 ч. утре.