Вдовицата на Джон Ленън (John Lennon) - Йоко Оно (Yoko Ono - на снимката) ще връчи своята стипендия за мир "Ленън-Оно" на руските пънкарки от Pussy Riot в Ню Йорк в петък.

Наградата, която се присъжда веднъж на две години, ще бъде връчена на Пьотр Верзилов, съпруг на една от членките на групата - Надя Толоконникова, съобщиха световните агенции.

Тя ще бъде поделена между руската пънк група и още четирима души, сред които Рейчъл Кори, американската активистка, прегазена от израелски булдозер в Рафах през 2003, и покойният писател Кристофър Хитчънс.

Церемонията в петък ще се състои десет дни преди разглеждането на втора инстанция на делото срещу трите жени от Pussy Riot, които на първа инстанция бяха осъдени на две години затвор заради това, че нахълтаха в катедралата "Христос Спасител" в Москва, за да изпълнят молитва срещу руския президент Владимир Путин.

Другите носители на наградата "Ленън-Оно" за 2012 са Джон Пъркинс, активист и автор на книгата "Изповедите на един икономически убиец" и още един "също толкова значим активист", чието име засега не се разкрива.

Всички победители ще получат отличията си на церемония в Рейкявик, Исландия, на 9 октомври.