Официалната премиера на първия радиосингъл на R.E.M. за Европа – "Uberlin", се състоя днес.

Парчето е част от новия албум на групата - "Collapse Into Now", който ще излезе на 8 март. Бандата вече разкри някои от песните в него след като качи видеоклипове с текстовете им на офциалния си сайт - www.remhq.com.

Jacknife Lee е продуцент на парчето. Той обясни, че наистина харесва тази песен, защото излъчва онази меланхолия, присъща единствено и само на R.E.M.

Самото парче е записано в Ню Орлийнс, а вокалите и част от партиите на перкусиите са завършени в Нешвил. Идеята за текста е на Майкъл Стайп (Michael Stipe) – вокалист на групата. "Всяка дума носи определен смисъл и всичко е изпипано докрай в този текст”" пояснява Jacknife Lee.

Предишният албум на бандата - "Accelerate", излезе през 2008.

Той също бе продуциран от Lee, известен и с работата си по проекти на U2, Snow Patrol, The Hives и много други. Освен в Ню Орлийнс, R.E.M. работят по новия материал и в Hansa Studios, Берлин, където са създадени няколко легендарни албума, като например "Heroes" на David Bowie, "Achtung Lady" на U2 и "Lust For Life" на Iggy Pop. Допълнителните записи и миксирането на проекта са направени в Нешвил.

Майкъл Стайп, китаристът Питър Бък (Peter Buck) и басистът Майк Милс (Mike Mills) разкриха, че в "Collapse Into Now" ще вземат участие и някои много специални гости: Patty Smith, китаристът Lenny Kaye, Peaches, Eddie Vedder и Joel Gibb – фронтмен на Дъ Хидън Камерас (The Hidden Cameras).

"Accelerate" дебютира под N 2 в класацията за албуми Billboard Top 200, както и на върха на американските чартове за Alternative, Rock, Digital Internet

Той дебютира на първа позиция и в Канада, Великобритания, Германия, Норвегия, Швейцария и Чехия

R.E.M. пуснаха и двойния проект "Live At The Olympia" миналия октомври.

"Collapse Into Now" ще бъде на българския музикален пазар от "Орфей Мюзик", изключителен лицензиант на Warner Music International.