Животът на френския певец, композитор, поет, писател, художник, актьор и режисьор Серж Генсбур е екранизиран най-сетне.

Художникът на комикси бестселъри Жоан Сфар поднася удивителна биография на прочутия артист със своя впечатляващ дебют "Серж Генсбур", който ще бъде показан в рамките на "Киномания" 2010.

Прожецията е в столичния Дом на киното от 18.30 часа утре вечер, 19 ноември,  предстои и пловдивчани да се запознаят с продукцията в "Лъки синема" от 18.30 ч. на 23 ноември.

Роден с името Люсиен Гинсбург в семейството на руски евреи, Генсбур е трайно белязан от детството си в окупираната от нацистите Франция. Сфар загатва за това, въвеждайки огромна антисемитска кукла карикатура, която преследва малкия по улицата. След това режисьорът представя пътя на Генсбур към славата и слабостта му към алкохола и жените, включително любовната му история с Брижит Бардо (за чиято роля е перфектно избрана Летисия Каста) и брака му с Джейн Бъркин. Далеч от типичния биографичен филм, творбата разказва историята на прочутия французин в уникален и сюрреалистичен стил, използвайки средства като кукли и анимация, за да изпъстри невероятния живот на човека, дал на света песни като "Бони и Клайд" и скандалната “Je t'aimemoi non plus”. Фантастичните елементи на режисьора и разкошната операторска работа на Гийом Шифман придават допълнително измерение на бурния живот на Генсбур, а невероятната прилика на Ерик Елмонино с героя му и потапянето му в образа могат да ви накарат да забравите, че не гледате самия Генсбур, обяснява Дейвид Куок.

Бохемата променя името си от Люсиен на Серж, за да подчертае своите руски корени. В продължение на години е художник без амбиции и свири в пиано барове. С постоянните си експерименти в почти всички форми на популярната музиката, с провокативните текстове издава над 20 албума. Животът му е белязан и с бурните му връзки с актрисите Бриджит Бардо и Джейн Бъркин. С тях той изпълнява и някои от най-известните си песни като "Je t'aime... moi non plus", отначало записана с Бардо, но след раздялата им издадена в дует с Бъркин. Друг емблематичен момент от общата им кариера е концептуалният "Histoire De Melody Nelson" (1971), за чието ново издание сайтът Pitchfork пише, че това е албум, който е често имитиран, но останал недостижим. Дъщеря им Шарлот Генсбур от години гради успешна кариера паралелно в музиката и киното ("21 Грама", "Антихрист").

През 1978 Генсбур записва и скандална реге версия на "Марсилезата", националния химн на Франция, като обявява, че по този начин я връща към оригиналното й значение. В последните си албуми той започва да експериментира с електронната музика.

Умира от сърдечен удар през 1991 на 62 години. На погребението му тогавашният френски президент Франсоа Митеран го определя като Бодлер на новото поколение и отбелязва, че е издигнал нивото на песента до това на изкуството.

Кавъри на негови песни са правили Аркейд Файър (Arcade Fire), Портисхед (Portishead), Пласибо (Placebo), Джарвис Кокър от Пълп (Pulp), Майкъл Стайп (R.E.M.) и много други.

Монтаж: Марилин Монтийо
Оператор: Гийом Шифман
Дизайнер на продукция: Кристиан Марти
Художник на костюми: Паскалин Шаван
Продукция на: ONE WORLD FILMS/ STUDIO 37/FOCUS FEATURES INTL./ FRANCE 2 CINEMA/LILOU FILMS/ Xilam Films
Световен разпространител: Kinology
Сценарист: Жоан Сфар
Продуцент: Марк дю Понтавис и Дидие Люпфер
Номинации: „Трайбека” 10 – Награда за най-добър актьор на Ерик Елмоснино
В ролите: Ерик Елмоснино (Серж Генсбур), Люси Гордън (Джейн Бъркин), Летисия Каста (Брижит Бардо), Дъг Джоунс (Устата), Ана Муглалис (Жюлиет Греко), Милен Жампаноа (Бамбу), Сара Форестие (Франс Гал), Динара Друкарова (Олга Генсбур), Филип Катрин (Борис Виан), Йоланд Моро (Фреел), Клод Шаброл (продуцентът), Жоан Сфар (Жорж Брасенс), Анжело Дебар (китаристът циганин)


Пак утре - 19 ноември, но от 19.15 ч. в столичното кино Euro Cimena, феновете на музиката (в частност - тези на кънтрито) в киното могат да видят прелюбопитната продукция "Лудо сърце" (Crazy Heart).

Режисьор на филма е Скот Купър, участват Джеф Бриджис, Маги Гиленхал, Робърт Дювал и Колин Фарел.

На 57 години залязващата кънтри звезда Бед Блейк все още живее на път, "върти" стари хитове и бяга от всеки намек за обвързване. После се влюбва и това го вдъхновява да преосмисли живота си.

С ролята си в този филм Джеф Бриджис "открадна" и Оскар-а, и Златния глобус на Джордж Клуни от Up In The Air - дори само заради това филмът си заслужава да се гледа, коментират фенове в интернет пространството.