...И като заваля оня ми ти мокър сняг над февруарска София...

Вали и не спира. Часове преди петия рожден ден на група Sevi.

... И като взеха "възмутените колеги и специалисти" да потриват злорадо ръчички, мърморейки: "Книга ще ми пускате. За една петилетка рок живот, а? Аз когато съм дрънкал на китарка "Let It Be" и "Smoke On The Water", вие не сте били родени бе, дечурлига!".

Ами, такава е цената да бъдеш себе си в ошмулена и апатична България, издание 2015. И сега обаче к’во правим?

Книгата, в която Николай Христов е по следите на група Sevi, вече е факт. Връщане няма. Идват ми наум два варианта. Първи: заключваме целия тираж в една гигантска огнеупорна каса и я отваряме, за да четем точно след 20 години за четвъртвековния юбилей на отлежалата банда. Втори: разгръщаме страниците на момента, за да се потопим в един пътеводителски дневник "Как се става рок звезда във враждебна среда без грам връзки?".

За самия 70-минутен сет на бандата в Sofia Live Club няма какво толкова да се разказва. Там всичко е пипнато. Прекрасен саунд, подредена мултимедия, прилични светлини, позитивна атмосфера, брилянтно сработена банда с ударни авторски парчета на английски и стотина хардкор фенове, следващи ги неотлъчно. Над всичко – Севи, Деси, Рали, Тони и Павката. В идеална сценична форма.

Друго обаче мен лично ме вбесява в картинката.

Ако някой от смехотворната плейбек-гилдия пусне съобщение за изява в SLC, десетки "колеги" ще се юрнат натам, за да си покажат новите прически и небивал жизнен стандарт. За 5-годишнината на Sevi обаче, единственият голям пич се оказа Славчо от Б.Т.Р. ... и толкова.

Още като съвсем млада банда, музикантите на Светлана Близнакова организираха няколко мащабни рок маратона, в които дадоха шанс за изява на десетки млади групи. Как пък никоя от тях не се почувства морално задължена да се отбие и да ги поздрави за рождения ден. (Ако не съм забелязал някой в тъмницата, се извинявам! Но само на него).

Очеваден е фактът (с малки изключения), че рок гилдията в България никога досега не е била толкова разединена и изпаднала в безтегловност. Така неравната битка с дъртата чалга 1 и детската чалга 2 няма как да се спечели.

Иначе Sevi методично продължават по маркирания си план. Книгата на Николай е просто един архив за първите 5 години живот на най-бързо прогресиралата рок група в България. И колкото и да се цупят някои, това е ЧАСТ ПЪРВА! Приемете го, че просто няколко човека не ги мързи и са решили да си архивират дейността вместо на флашка или в "Уикипедия", на хартиен носител. Между две твърди корици. Точка!

Какво предстои? Скорошно представяне на книгата и зад граница. Евентуално международно турне през април или май. Нови записи. Нов албум. Нови фенове. Нови приятели. Нови врагове. Или както казват сърбите: "Све йе то рок-ен-рол!".

Хайде, че имам да чета 245 страници!:)

***

"Цената да бъдеш себе си", част първа

Николай Христов
"По следите на група Sevi"

Редактор: Елеонора Стайкова
Коректор: Станислава Добрева
Предпечатна подготовка: ИК – УНСС
Дизайн на корицата: Александър Евтимов-Чучи
Снимка на корицата: Мариан Маринов
Издател: Светлана Близнакова

Снимка към текста: Мариан Маринов