Вече е сигурно:Симпъл Майндс (Simple Minds) отново ще свирят в България.

Концертът на шотландците е от 20 ч. в зала 1 на НДК на 14 декември, съобщиха организаторите "Болкан Ентъртейнмънт Къмпъни".

Билетите са в продажба от днес в Билетен център, НДК, мрежата на eventim.bg, включително веригите магазини "Пикадили", "Германос" и "Техномаркет" на цени между 30 и 80 лв.

След 30 години на сцена, музикантите са на линия с новия си албум - успешния "Graffiti Soul" (2009).

Групата е създадена в началото на 1978 от Джим Кър (вокали), Чарли Бърчил (китара), Тони Доналд (бас) и Брайън Макгий (барабани). Симпъл Майндс се раждат от пепелта на глазгоуските пънкари Johnny And The Self-Abusers, които, в абсолютно анархистичен стил, се разпадат в деня на премиерата на дебютния им сингъл "Saints And Sinners".

Втори китарист (Дънкан Барнуел) и кийбордист (Майкъл Макнийл) са привлечени с обява във вестника, а Дерек Форбс идва да замести неефктивния Доналд. Накрая и Барнуел напуска групата в този най-ранен период. По това време формацията вече е успяла да впечатли с демото си журналиста от "New Musical Express" - Иън Крана. След негова ключова статия тя бързо си спечелва известност и става най-горещото ново шотландско име. Харизмата на Кър скоро завладява и други музикални журналисти.

Съставът подписва със "Zoom Records", инди лейбъл, базиран в Единбург. Дебютният сингъл „Life In A Day" влиза в класациите на Острова през март 1979, а последвалият албум стига до 30-а позиция. Критиката не е единна по отношение на тавата. Скоро и бандата се отрича от творението си, като поема в по-радикална посока. Резултатът е "Real To Real Cacophony" и въпреки че тази експериментална колекция е абсолютен финансов провал, то музикантите си спечелват единодушното признание на пресата.

"Empires And Dance" излиза през септември 1980. В него се усеща саундът на предишния албум, както и новата любов на членовете към танцувалната музика и въобще различните влияния, натрупани по време на европейските им турнета. От този продукция е и парчето"I Travel".

Следва нов договор – с "Virgin Records" през 1981, и два нови албума, почти едновременно издадени – дългосвирещият "Sons And Fascination" и краткият "Sister Feelings Call". Бандата за първи път влиза в "UK Top 20", раждат се три хит сингъла - "The American", "Love Song" и "Sweat In Bullet', а Симпъл Майндс се превръщат от култ в масови любимци.

Славата не понася на Брайън Макгий и през август 1981 той е заменен от бившият барабанист на Skids Кени Хайслъп. Могъщото парче "Promised You A Miracle" достига N 13 в Британия, популярността на бандата расте неимоверно в Европа, а в Австралия фанатично ги обожават. Пак следват смени на барабаните и в крайна сметка постът се заема от Мел Гейнър

С "New Gold Dream" (N 3 в чарта за албуми) бандата забива с все по-комерсиален звук, следва и серия от хит сингли - "Glittering Prize", "Someone Somewhere (In Summertime)". Съставът е обявен за част от ню романтик вълната.
 
Шестият им албум ги среща с продуцента Стив Лилиуайт, което предизвиква сравнения с другите му протежета – U2. Синглите "Waterfront" и "Speed Your Love To Me" предшестват издаването на проекта. Той влиза в английския чарт директно на N 1. От този диск са парчето "Up On The Catwalk", както и кавърът на "Street Hassle" на Лу Рийд, дългогодишен идол на групата. Вокалът Кър се сдобива дори с още по-голяма популярност, когато през 1984 се жени за Криси Хайнд от Притендърс, но връзката им не издържа на постоянните разстояния помежду им заради турнета и слава.

На следващата година Симпъл Майдс имат нов басист - Джон Гиблин, с когото записват в Америка. От този период е и смазващият им хит "Don't You (Forget About Me)" от саундтрака към филма "The Breakfast Club". В Щатите парчето става N 1 сингъл.  А после се превръща и в бомбастичен световен хит. Още три песни са много успешни и влизат в "Топ 10" на Острова -  "Alive & Kicking", "Sanctify Yourself" и "All The Things She Said”, а световното турне, запечатано на DVD - "Live In The City Of Light", е едно от големите събития на годината. Приходите за някои от датите му са дарени на "Amnesty International", през 1985 бандата е и част от легендарния концерт "Live Aid".

През 1988 Симпъл Майндс са голямо вдъхновение за концерта, който обелязва 70-годишнината на Нелсън Мандела. Въпреки че песента "Mandela Day" е записана специално за събитието, бандата отказва  да я издаде като сингъл, без да се страхува, че ще членовете й ще бъдат възприети като опортюнисти.
 
През 1989 издават нов албум - "Street Fighting Years", след пауза от четири години. Това е четвъртият пореден проект на бандата, който оглавява чарта в Обединеното кралство. Само за пет дни достига платинен статус. Следват два сингъла в "Топ 20" -  "This Is Your Land" и "Kick It In". В края на този разнороден период Гоблин и Макнийл напускат, като последният е заместен от Питър Витез.  Съставът влиза в 90-е само с Кър и Бърчил от оригиналните членове. Гейнър, Витез и новият басист Малкълм Фостър допълват състава за "Real Life", в който групата пресъздава по-лични теми след политическите в предишните.

Новият материал, включително "Топ 10" сингълът "Let There Be Love", се връща към епичното звучене, запазена марка на групата. През 1992 фронтменът се жени за Патси Кенсит, но двойката се разделя само няколко години по-късно. Гейнър напуска бандата, но пък следва супер успешното парче  "She's A River”, част от диска "Good News From The Next World" (1995), последен в каталога на "Virgin".

През 1998 излиза "Néapolis", в който ясно си личи решението на групата да си възвърне острия електронен, осемдесетарски стил. През излиза "Neon Lights", албум с кавър версии, включително "The Needle And The Damage Done" на Нийл Йънг и  "All Tomorrow's Parties" на Велвет Ъндърграунд. "Cry" (2002) не е супер комерсиален албум, но пък бандата тръгва на турне след седем години.

"Our Secrets Are Тhe Same" от 2004 пък е наречен от "Guardian" „част от най-доброто, което Симпъл Майндс са правили за последните 20 години”.
15-ят студиен албум на бандата е от 2005 - "Black & White 050505", много позитивни ревюта се появяват за него. След това групата празнува и 30 години на сцена първо с турне в Австралия и Нова Зеландия като гости на INXS. През 2008 свирят на 90-я рожден ден на Нелсън Мандела в "Хайд парк", Лондон. Следва и кратко турне на Острова по повод юбилея.

През май 2009 Симпъл Майндс издават най-новия си албум - "Graffiti Soul", за "Universal Music Group". На българския музикален пазар албумът достига чрез "Вирджиния Рекърдс". Твърди се, че по време на записите Джим Кър казал, че има нов материал за цели два албума и скоро ще последва втората му част.
 
Първият сингъл е "Rockets”. Дискът достигна 10 място в английския чарт за албуми само за дни, ставайки първия проект на Симпъл Майндс от 14 години насам, постигнал този резултат.

В европейския чарт за албуми той зае 9-а позиция.