Миро вече няма да губи контрол.

За ужас на феновете той спира да пее хита "Губя контрол, когато", който разби родните класации през последните години. Причината е конфликт с композиторите Ясен Козев и Крум Георгиев, с които делят авторските права за парчето. "Става въпрос за нерегулирани отношения "продуцент-автор", заяви Светла Русева, PR на звездата, цитирана от "Дартс Нюз".

Драмата лъсна след като Миро изненадващо изпрати писмо до музикалните редактори на телевизии и радиостанции, с което моли хитът да бъде свален от ефир.

Уважаеми колеги,

В качеството си на продуцент на звукозаписа и видеоклипа на "Губя контрол когато", съавтор на аранжимента и автор на текста на песента, моля, да бъдат спрени от ротация песента и видеоклипът на "Губя контрол, когато" в радио и ТВ ефира.

Благодаря ви предварително. Извинявайте за причиненото неудобство.

Приятна ваканция !

1 август, 2011

София

Песента е регистрирана в "Мюзикаутор" като дело на няколко автора. Само продуцентът, който в случая е Миро, може да поиска парчето да се свали от ефир. Заради претенциите на Ясен и Крум той реши, че е по-добре тя да не се върти, разкриха хора от обкръжението на певеца.

Истината според Ясен Козев и Крум Георгиев е друга, докладваха от пресщаба им."Решението на Миро да спре от ротация "Губя контрол, когато" е в отговор на изпратената от авторите на музиката и аранжимента на парчето нотариална покана, с която те забраняват на Миро да изпълнява на публични места произведението им. Това означава, че Миро няма да може да пее на живо парчето по участия и турнета, нито пък да го използва по какъвто и друг начин. Причината да бъде изпратена нотариалната покана, е че Миро е в грубо нарушение на Закона за авторското право и сродните му права и от 2008 година насам не е уредил отношенията си с основните автори на песента", се казва в официално изявление на Ясен и Крум.

"Ние искаме феновете на "Губя контрол" да могат да се радват и да слушат парчето още дълго време, но от друга страна сме убедени, че законите в България трябва да се спазват. Принудихме се да направим тази крачка, защото е крайно време да се спре практиката изпълнителите да не се съобразяват с труда на авторите и техните права", каза Ясен Козев.

Миро като продуцент можел да поиска спирането на парчето от ротация, а те да му забранят да го пее.

Засега певецът предпочита да запази мълчание в скандала. Козев и Георгиев са автори на песента "Eagle", която бе сред предложенията, с които Миро се яви на "Евровизия" 2010.