Софи Маринова ще представя България на конкурса "Евровизия" 2012.

Песента на изпълнителката "Love Unlimited" бе избрана за победител във финала на "Българската песен в Евровизия" 2012.

Надпреварата се състоя в зала 1 на НДК на 29 февруари.

Вотът на публиката и  21-членният състав на Академията определиха именно "Love Unlimited" - етно с поп елементи, да представи страната ни в международния конкурс, който ще се проведе в Азербайджан тази година. Маринова събра 12 точки, подкрепена с 6 910 есемеса.

 "Помислих си, че пак ще ме излъжат и родата не е купила достатъчно ваучери, за да гласуват. Много съм щастлива. Искам да благодаря на сина ми Лоренцо. Той каза: "Мамо, Господ е с теб", бяха първите думи на Софи.

Песента "Love Unlimited", композирана от Ясен Козев и Крум Георгиев, се отличи с това, че в нея Софи казва на няколко езика "Обичам те". Самата певица пък сподели, че от това мелодията печели, защото "като чуе всеки фразата на своя език, ще гласува за нас в Азербайджан".

Маринова се пребори с конкуренцията на още 22 групи и изпълнители за честта да се яви на финала в Баку в края на май. Тя спечели в оспорвана битка с ДесиСлава, Вяра Панталеева, Цветелин Атанасов Елвиса ft Dz,Стелияна Христова, Тодор Гаджалов, Светозар Христов, Рене Ранев, Симона Сиванио, Ивайло Колев ft. Хипнотик и формациите New 5 и Go Week, които бяха преките й съперници на финала.

На второ място бе класирана ДесиСлава с  10 точки и 3 730 есемеса.

Това е трето участие на Ромcкия славей, както наричат София Маринова Каменова, на "Евровизия", но първата й самостоятелна изява. Поп-фолк изпълнителката се представи в дует със Слави Трифонов през 2005 и с Устата през 2007.  

Крайното класиране:

1. Софи Маринова - "Love Unlimited"
2. ДесиCлава (Dess) - "Love Is Alive"
3. New 5 - "Chance For Better Life"
4. Ивайло Колев ft. Хипнотик - "Searching For The Words"
5. Стелияна Христова - "Пътят"
6. Go Week - "The Way You See The World"
7. Цветелин Атанасов-Елвиса ft. DZ - "Love Goes Around"
8. Симона Сиванио - "Eternal"
9. Тодор Гаджалов - "Still Love You"
10. Светозар Христов - "Keep Me Down"
11. Вяра Панталеева - "Вяра"
12. Рене Ранев - "Alone"

На шоуто в НДК пяха Васил Найденов, Владимир Ампов–Графа, Нели Рангелова, Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, Те, Иван Иванов. Балет Дива, Ангун от Франция, Иви Адаму от Кипър, Кърт Калея от Малта и датчанката Солуна Самей също бяха част от спектакъла.

Финалът, излъчен директно от БНТ, БНТ Свят и БГ радио, е завършек на дълъг селекционен процес, който започна с потвърждението на участието в "Евровизия" 2012 в БНТ. Това се случи още на 25 август 2011, а България бе една от първите страни, заявили участие в конкурса.

Водещи на шоуто бяха Александър Сано-Среброто, Драго Драганов и Милена Николова-Миленита, която пожела: "Дано спечели песента, която е най-адекватна и най-интересна".

"Обичайте се и изберете най-достойното изпълнение", прикани от сцената  Васил Найденов.

Официалното мото на конкурса в Баку е "Light Your Fire!" ("Запали своя огън") и е свързано с другото название на Азербайджан - Страната на огъня.Първият полуфинал на 57-о издание на "Евровизия" ще се проведе 22 май, вторият - на 24 май, а финалът е на 26 май.

Елдар Гасимов и Нигяр Джамал (Ell и Nikki) осигуриха домакинството на страната, побеждавайки миналата година в песенната надпревара с изпълнението "Running Scared".