Първото издание на Sofia Vinyl Fest ще събере повече от десет търговци на грамофонни плочи от цялата страна, както и истински колекционери и любители на стария аналогов звук.

Базарът на винилите ще се състои на терасата в галерия "Сердика" на Женския пазар от 10.00 до 18.00 часа тази събота, 6 октомври. Инициативата на общинското дружество "Пазари Възраждане" ЕАД и столичния клуб "Терминал 1" е с вход свободен.

"Организираме това събитие, за да покажем, че на територията на Женски пазар могат да се случва и друг тип търговия, която да акцентира върху обмяната на знания и опит, да събере страстни колекционери на винили с обикновени любители и да ни помогне да не забравяме важните духовни ценности като музиката. Радвам се, че ще бъдем домакин на този своеобразен базар на грамофонната плоча и сме амбицирани заедно с партньорите ни от клуб "Терминал 1" да го превърнем в традиционен", каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на "Пазари Възраждане" ЕАД.

Приятната музика по време на 8-часовия търговски маратон ще осигуряват със сетовете си четирима от най-страстните почитатели на стария аналогов звук – пловдивският диджей и колекционер Skill, варненецът DJ Mad Bear и софийските селектори Lazy Face и Rood.

Очакват се и истински колекционери на грамофонни плочи, сред които Елен Герджиков, председател на столичния общински съвет, и Богдан Томов, известният поп певец и композитор. Друг страстен почитател на винилите е и журналистът от Дарик радио и меломан Петър Севов. Колекционерите ще покажат както своята най-любима плоча от колекцията си, така и най-ценната.

"Пазари Възраждане" ЕАД е 100% общинско дружество, създадено през 1999 г. Стопанисва два от най-старите и престижни софийски градски пазари – Женския пазар и пазар "Димитър Петков". От 2016 г. дружеството стопанисва и предгаровия площад "Ротонда", намиращ се пред Централната жп гара.

Основна мисия в политиката и развитието на дружеството е стопанисването, развиването и облагородяването на градската среда на пазарните площадки, които управлява, както и създаването на привлекателна градска и търговска среда, която да превърне пазарите в притегателен център за търговия и социални контакти.